Τρισέ: Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 15:54
UPD:21:51

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαρακτήρισε «κατάλληλο» το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων και τόνισε πως η οικονομία ανέκαμψε την άνοιξη, αν και παραμένει η αβεβαιότητα όσον αφορά στις προοπτικές.

Τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας διέψευσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαιρετίζοντας τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας», ξεκαθάρισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Λισαβόνα, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ο Τρισέ χαρακτήρισε «κατάλληλο» το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων και τόνισε πως η οικονομία ανέκαμψε την άνοιξη, αν και παραμένει η αβεβαιότητα όσον αφορά στις προοπτικές.

Αναφερόμενος στην Ισπανία και την Πορτογαλία τόνισε πως η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν. Οι δύο χώρες «δεν βρίσκονται στο ίδιο καράβι ... Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, τόνισε ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι «ισορροπημένες» σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, επισημαίνοντας πάντως την ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης των εξελίξεων στις τιμές.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απηύθυνε επίσης έκκληση στις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και υπογράμμισε τη σημασία της σωστής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Ερωτηθείς αν τα μέλη της ΕΚΤ συζήτησαν σήμερα το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων, απάντησε πως δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τα σενάρια περί δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Το βράδυ και η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή», διαχώρισε όμως την κατάσταση στη χώρα μας από αυτήν σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα