Βέβαιος ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τη ζώνη του ευρώ, αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση.
Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι χρειάζεται στενότερη πολιτική συνεργασία στην Ευρώπη και ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει διάφορα είδη αναθεωρήσεων των κανονισμών της.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, πιθανόν να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για την Ελλάδα, εάν άλλες χώρες που γνωρίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Πορτογαλία, αναγκασθούν να περιορίσουν τη συμμετοχή τους στο πακέτο βοήθειας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες Suddeutsche Zeitung και Financial Times Deutschland, οι χώρες οι οποίες είναι πιθανόν να υποχρεωθούν να πληρώσουν στις αγορές μεγαλύτερα επιτόκια από εκείνα βάσει των οποίων θα δανείσουν οι ίδιες την Ελλάδα, περίπου 5%, μπορεί να ζητήσουν αποζημίωση από άλλες χώρες.
Η Γερμανία, η οποία καλείται να καταβάλει το μεγαλύτερο μερίδιο του πακέτου της βοήθειας προς την Ελλάδα, περί τα 22,4 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών, θα μπορούσε να δει το μερίδιό της να αυξάνεται, σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, οι οποίες επικαλούνται έγγραφο εργασίας της επιτροπής Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, διέψευσε πάντως – με δηλώσεις του στο Reuters – ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Γερμανία δεν θα καταβάλει περισσότερα από 22,4 δισ. ευρώ για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, τόνισε.
Σόιμπλε: Πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θα προκαλέσει «ανεξέλεγκτη πυρκαγιά»
Για «ανεξέλεγκτη πυρκαγιά», σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα έντονη γλώσσα.
«Αν είχαμε αναδιάρθρωση του χρέους, τότε θα είχαμε – και το λέμε όλοι αυτό – ακριβώς το είδος της μεγάλης πυρκαγιάς που δεν θα μπορούσαμε πλέον να ελέγξουμε», ανέφερε ο γερμανός υπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρώπη στο Βερολίνο.
«Βρισκόμαστε σε μια πραγματικά θεμελιώδη κρίση, διακυβεύεται πραγματικά η σταθερότητα του ευρώ», πρόσθεσε.
Κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο Μπερνάρ Κουσνέρ
Κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Πρέπει να σταματήσουμε την Ευρώπη; Πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή; Κατ΄αρχάς, θα ήταν τεράστιο λάθος για εκείνη και στη συνέχεια, δεν θα ήταν ανεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
«Ο ελληνικός πληθυσμός θα υπέφερε πολύ περισσότερο από ό,τι υποφέρει τώρα, και το γνωρίζω ότι υποφέρει. Θα ήταν χειρότερο. Δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την Ευρώπη, και βρίσκεται ήδη σε δυσχερή κατάσταση, οφείλουμε να την ενισχύσουμε», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε το θάρρος και το ηγετικό κύρος του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι «η Ελλάδα θα ανακάμψει».
«Πρόκειται όχι μόνο για την τύχη αυτής της χώρας, που αγαπάμε, αλλά και για την τύχη του νομίσματός μας. Υπερασπιζόμαστε το νόμισμά μας, το επίπεδο της ζωής μας. Βοηθώντας την Ελλάδα και μη επιτρέποντας οι παρεκτροπές να γίνονται σε τέτοιο σημείο επιβλαβείς, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ευρωπαϊκό όνειρο», επεσήμανε, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης.
Ερωτηθείς για τα επικριτικά σχόλια των οικονομολόγων για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, απάντησε: «Οι οικονομολόγοι είναι οι κριτικοί, δεν είναι οι πληρωτές. Οι οικονομολόγοι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι, ίσως θα πρέπει να τους ακούμε λιγότερο και να ακούμε λίγο περισσότερο τη φωνή της λογικής, την πολιτική και τους πληθυσμούς».
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο