Στο Υπουργικό το Ασφαλιστικό

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 09:42
UPD:12:06

Στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, προβλέπεται επίσης η επαναφορά εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, καθώς επίσης η αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των όρων για τις συντάξεις αναπηρίας.

To πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, στο οποίο ενσωματώνονται αρκετές από τις παρατηρήσεις της Ε.E., παρουσιάζει στις 5 μ.μ. στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας. Αμέσως μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το ν/σ θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με στόχο οι δραματικές αλλαγές που επιφέρει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2018.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, τα οποία θα λειτουργήσουν αυτοτελώς από το 2018.

Προβλέπεται επίσης η επαναφορά εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, καθώς επίσης η αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των όρων για τις συντάξεις αναπηρίας.

Επιπρόσθετα, αποτρέπεται η έξοδος από την εργασία πριν από την ηλικία των 60 -από το 2011 και μετά- με παράλληλη καθιέρωση πέναλτι (6% ετησίως) για τις πρόωρες αποχωρήσεις.

Όπως ακόμη έκανε γνωστό ο υπουργός, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι στο δώρο των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ θα προστίθενται 200 ευρώ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης προβλέπεται δραστική μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (όταν ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ευρώπη είναι τα 61,1 έτη) άρση της τριμερούς χρηματοδότησης έμμεσα, μέσω της μετατροπής της βασικής σύνταξης σε προνοιακό επίδομα και υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων βάσει των εισφορών εργοδότη - εργαζομένου.

Παλεύουμε να σώσουμε τη χώρα, αδιαφορώντας για το προσωπικό ή συλλογικό κόστος. Κριτήριο μας είναι η σωτήρια της πατρίδας και όχι ο χρόνος παραμονής μας στην εξουσία, υπογράμμισε εν όψει της παρουσίασης του ν/σ ο κ. Λοβέρδος.

«Εάν οι προσπάθειες που γίνονται τώρα με τον κ. Λοβέρδο είχε επιτρέψει το ΠΑΣΟΚ να γίνουν επί εποχής του κ. Γιαννίτση, σήμερα δεν θα ήμασταν σ’ αυτήν την ασφαλιστική κατάντια. Κάποτε πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να μην πειραματιζόμαστε διαρκώς με τα περήφανα γηρατειά…», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ..

Ο Συνασπισμός κάλεσε χθες τον κ. Λοβέρδο να αποσαφηνίσει εάν στο νομοσχέδιο υπάρχει κρυφή υποσημείωση, «που ορίζει ότι έως το 2060 το ποσοστό του ΑΕΠ που θα πηγαίνει για ενίσχυση της Δημόσιας ασφάλισης δεν θα υπερβαίνει το 2,5% του ΑΕΠ, έναντι του 4,8% που είναι σήμερα. Και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν αυξηθεί κατά πολύ».

Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ότι το 2,5% επί του ΑΕΠ αποτελεί σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όλα τα κράτη μέλη σχετικά με το περιθώριο αύξησης της παρούσας δημόσιας δαπάνης για την κοινωνική ασφάλιση. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει πως το φετινό 5,36% (χωρίς τη δαπάνη για τις συντάξεις του Δημοσίου) δεν θα πρέπει να υπερβεί το 7,8% έως το 2060. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το περίπου 1,2% της δαπάνης για τις συντάξεις στο Δημόσιο, τότε το συνιστώμενο όριο φτάνει περίπου το 9%, επισημαίνεται στην απάντηση του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών με ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα, στη λειτουργία του κράτους, στο φορολογικό, στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα