Γαλλία: Απόσυρση κοινωνικών μέτρων ανακοίνωσε ο Σαρκοζί

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 00:52

Την απόσυρση των κοινωνικών μέτρων που είχαν εξαγγελθεί το 2009 ως αντίβαρο στην κρίση ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, εξηγώντας πως η περίσταση απαιτεί «να εστιασθούμε πλέον στην ανασύσταση των δημοσίων οικονομικών».

Η πλειονότητα των συνδικάτων ζητούσαν την αναδρομολόγηση της βοήθειας προς τα χαμηλότερα εισοδήματα και τους περιστασιακά εργαζόμενους (βοήθημα 150 ευρώ σε 3 εκατ. οικογένειες και φορολογικές μειώσεις στους ασθενέστερους), ωστόσο ο κ. Σαρκοζί απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους.

Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της παράτασης της κρατικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τη μερική απασχόληση των υπαλλήλων τους και προσλαμβάνουν εκ περιτροπής νέους εργαζομένους.

Αρνήθηκε δε πως η οικονομική πολιτική του διολισθαίνει προς τη λιτότητα, έπειτα από την ανακοίνωση του παγώματος των κρατικών δαπανών. «Έχουμε έναν σαφή στόχο, να ανατάξουμε τη δημόσια οικονομία. Ήταν πρωταρχικός μας στόχος ήδη πριν την οικονομική κρίση και παραμένει ως τέτοιος. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε προσανατολισμό», πρόσθεσε.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων CGT, CFDT, και FO, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, υπογραμμίζοντας την έλλειψη νέων μέτρων για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων και εξέφρασαν τη λύπη τους για την πολιτική της «λιτότητας». «Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν αρνητικό», τόνισε ο γγ της CGT Μπερνάρ Τιμπό.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα