Ανοδος του αργού για δεύτερη ημέρα

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 05:41
UPD:05:59

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο μετά τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ύψους περίπου 1 τρισ. δολ. προκειμένου να τεθεί τέλος στην κρίση ελλείμματος στην Ευρώπη, απόφαση που οδήγησε σε ράλι των μετοχών παγκοσμίως και σηματοδότησε ότι η ζήτηση για την ενέργεια ενδέχεται να αυξηθεί.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά από τα χαμηλότερα επίπεδα 12 εβδομάδων χθες μετά την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διαθέσουν έως 750 δισ. ευρώ (957 δισ. δολ.) στις χώρες που αντιμετωπίζουν αστάθεια. Οι τιμές του αργού ενδέχεται να επιστρέψουν μεταξύ 80 και 85 δολ. το βαρέλι όταν επιλυθούν τα προβλήματα από την κρίση, δήλωσε χθες ο υπουργός Ενεργείας της Αλγερίας, Χακίμπ Κελίλ σε σύσκεψη στη Ντόχα του Κατάρ.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου σημείωσε άνοδο έως 54 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 77,34 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκε στα 76,97 δολ. κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:35 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν 1,69 δολ., ποσοστό 2,3%, κλείνοντας στα 76,80 δολ. το βαρέλι.

Ο MSCI World Index εκτινάχθηκε χθες 4,9%, τη στιγμή που ο Standard & Poor’s 500 Index ισχυροποιήθηκε κατά 4,4%. Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε με ελαφρά διαφοροποίηση στο 1,2775 ανά ευρώ στις 10:21 π.μ. ώρα Σύδνεϋ μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 0,3%.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες επί 14 ώρες και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αναχαιτίσουν την κρίση που απείλησε να βλάψει την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα.

Η Κίνα, η δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, αύξησε τις καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο καθώς η ζήτηση από τις βιομηχανίες αυξήθηκε και οι πωλήσεις αυτοκινήτων κινήθηκαν ανοδικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες τα τελωνεία της χώρας.

Οι κινεζικές καθαρές εισαγωγές άγγιξαν τα 20,98 εκατ. μετρικούς τόνους, περίπου 5,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το προηγούμενο ρεκόρ εισαγωγών ήταν τον Δεκέμβριο και άγγιξαν τα 20,9 εκατ. τόνους. Οι εισαγωγές τον Απρίλιο αυξήθηκαν στα 21,17 εκατ. τόνους ενώ οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στους 190.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουνίου διαπραγματεύθηκε στα 80,23 δολ. το βαρέλι, 11 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 10:21 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ σημείωσαν άνοδο 1,85 δολ., ποσοστό 2,4%, κλείνοντας στα 80,12 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα