Ζαν Πιερ Ζουγέ: Το Λονδίνο ας μην υπολογίζει στη βοήθεια της Ε.Ε.

«Εχουμε την Ευρώπη του ευρώ, των χωρών που αντιλαμβάνονται το ευρώ ... και τη Βρετανία»
Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 11:50

Η πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να επιφέρει πλήγμα στις βρετανικές αγορές, ωστόσο το Λονδίνο δεν θα πρέπει να υπολογίζει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν βρεθεί αντιμέτωπη με μία χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Πιερ Ζουγέ, επικεφαλής της Αρχής Χρηματιστηριακών Αγορών.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2007-2008) υποστήριξε ότι μετά την άρνηση της Βρετανίας να υπογράψει τη συμφωνία για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χωρισθεί σε τρεις ομάδες: «Τώρα -παρατήρησε- δεν υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αλλά τριών. Εχουμε την Ευρώπη του ευρώ, έχουμε την Ευρώπη των χωρών που αντιλαμβάνονται το ευρώ ... και έχουμε και τη Βρετανία».

«Είναι βέβαιο ότι οι Βρετανοί θα γίνουν στόχος εξαιτίας των πολιτικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Εάν δεν θέλετε να επιδείξετε αλληλεγγύη προς τη ζώνη του ευρώ, τότε ας δούμε τι θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουγέ.

Παρά το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, το Λονδίνο αρνήθηκε να προσυπογράψει τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη θέσπιση μηχανισμού στήριξης του ευρώ. Η στάση της Βρετανίας εξόργισε ορισμένους Γάλλους πολιτικούς, οι οποίοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι τόσο η Πολωνία, όσο και η Σουηδία, που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του ταμείου σταθεροποίησης για χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ύψους 60 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα