Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίδας καγκελαρίου ¶γκελα Μέρκελ ενέκρινε τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πακέτο διάσωσης του ευρώ, που αντιστοιχεί σε 123 δισ. ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων δανείων.
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση που αφορά στη γερμανική συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης του ευρώ.
«Τα μέτρα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι αγορές μπορούν να βασίζοντα στην οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στίγκμανς, προσθέτοντας ότι ελπίζει το σχέδιο να έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο μέχρι τις 4 Ιουνίου.
Ο ίδιος είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά του για τη δημιουργία του μηχανισμού διάσωσης.
Ανωνυμη πηγή ανέφερε ότι η συμβολή της Γερμανίας μπορεί να αυξηθεί μέχρι και κατά 20% με την έγκριση της Κάτω Βουλής, όπως είπε η ίδια πηγή.
Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης του μηχανισμού και προειδοποιεί ότι η χώρα ενδέχεται να καταλήξει τελικά να πληρώσει το σύνολο του ποσού.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, ο κοινοβουλευτικός επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ερωτήματα για το σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. «Τι θα γίνει αν οι άλλες χώρες που θα λάβουν βοήθεια από το πακέτο δεν συμβάλουν; Θα μεγαλώσει το μερίδιο της Γερμανίας;» διερωτήθηκε.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το μερίδιο της χώρας ενδέχεται να αυξηθεί επειδή δεν θα έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ τα μέσα να συμβάλουν. «Στη χειρότερη περίπτωση, οι Γερμανοί ενδέχεται να χρειαστεί να εγγυηθούν για τα 440 δισ. ευρώ μόνοι τους και δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε ο Όπερμαν.
Το πακέτο περιλαμβάνει εγγυήσεις ύψους 440 δισ. ευρώ από χώρες της ευρωζώνης και 60 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας.
Ο γερμανικός Τύπος για το πακέτο στήριξης του ευρώ
«Είμαστε και πάλι τα κορόιδα της Ευρώπης!» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Bild.
«Ναι, το ευρώ είναι δώρο Θεού. Ναι, το ευρώ εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία μας. Ναι, η αποχώρηση από το ευρώ δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι ζήτημα για εμάς τους Γερμανούς. Αλλά η “ομπρέλα διάσωσης” του ευρώ είναι μία αποτυχία για την Ευρώπη. Είναι αυτό που οι πατέρες μας, και ιδιαίτερα ο Χέλμουτ Κολ, δεν ήθελαν… Εμείς οι Γερμανοί κάναμε θυσίες για ένα σταθερό ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγκράτηση των μισθών και ων συντάξεων. Εμείς πληρώσαμε το τίμημα ενώ οι άλλοι κάνανε πάρτι εις βάρος μας», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Η Sueddeutsche Zeitung επιχειρεί μία σύγκριση με την επανένωση της Γερμανίας. «Τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άνετα οικονομικά για τους Γερμανούς από εδώ κι εμπρός, κατά τον ίδιο τρόπο που οι Δυτικογερμανοί δεν είναι το ίδιο άνετοι όσο ήταν πριν την επανένωση», αναφέρει σχετικό άρθρο. «Αυτό που θα συμβεί τις επόμενες ημέρες είναι πιο σημαντικό από αυτό που συνέβη την Κυριακή. Θα είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία για τους οικονομικούς κανόνες, όπως είχε συμβεί όταν ενώθηκαν η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία;»
Η Die Welt σχολιάζει ότι η ¶νγκελα Μέρκελ ήταν αναγκασμένη να υποχωρήσει στη συνάντηση της Κυριακής, αφού το αντίθετο θα ήταν καταστροφικό για το ευρώ. «Δεν μπορούμε να σπρώξουμε στην Ευρώπη τη νοοτροπία μας της σταθερότητας… Η ευρωζώνη κυριαρχείται από χώρες για τις οποίες η νομισματική σταθερότητα δεν είναι τόσο σημαντική. Πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος, στον οποίο λίγη αντίσταση μπορούσε να προβάλει η αποδυναμωμένη καγκελάριος. Με καταστροφικά αποτελέσματα: αυτό που χθες έμοιαζε απαράβατος κανόνας, σήμερα δεν ισχύει. Τίποτα δεν το συμβολίζει καλύτερα από την απώλεια της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Ο διαχωρισμός εξουσιών μεταξύ νομισματικής και οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη ανήκει στο παρελθόν», σημειώνει η εφημερίδα.