Αίτημα στην ΕΕ για την πρώτη δόση του δανείου

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 19:21
UPD:19:33

Την τυπική αίτηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 14,5 δισ., του δανείου προς τη χώρα μας, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, αποστέλλει εντός της ημέρας στην ΕΕ το υπουργείο Οικονομικών.

Τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν - μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Την Τετάρτη εισρέει ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προς το οποίο δεν υπήρξε αίτηση, καθώς οι διαδικασίες του είναι αυτοματοποιημένες.

Το συνολικό ποσό των 20 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί και για την αναχρηματοδότηση 10ετών ομολόγων ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 19 Μαΐου.

Για το ποσό των 20 δισ. θα καταβληθούν ετήσιοι τόκοι ύψους 643,5 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 121,5 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει επιτόκιο 3,60% και από το ΔΝΤ 1,30% για το τμήμα των 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ.

Στην πενταετία, οι συνολικές δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν σε 3,217 δισ. ευρώ- σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με την τελευταία έκδοση των πενταετών ομολόγων, για την οποία οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται σε 6,1 δισ. ευρώ.

Στους όρους του δανείου περιλαμβάνεται η παροχή τριετούς περιόδου χάριτος και η έναρξη εξόφλησης από τον Σεπτέμβριο 2013, σε οκτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις, ύψους 2,902 δισ. ευρώ η καθεμία.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε το πρωί στο υπουργείο το κλιμάκιο του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος έχει προειδοποιήσει με ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ελλάδας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το κλιμάκιο για το τριετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και για τη μέχρι σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οίκου άρχισαν από σήμερα νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθούν και με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και ιδιωτικών τραπεζών.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αναφέρεται ως πιθανή η υποβάθμιση εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων της πιστοληπτικής αξιολόγησης, από τη βαθμίδα «Α3» στη βαθμίδα «Baa».

Ανοιχτή η επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων

Το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί τα επιτόκια των δανείων σε περίπτωση που άλλη χώρα ζητήσει να χρησιμοποιήσει τον κοινό μηχανισμό της Ευρωζώνης με χαμηλότερα επιτόκια.

Σχετικά με το εάν θα υπάρξει και τροποποίηση των ήδη ληφθέντων σκληρών μέτρων προς το καλύτερο, αν ισχύσουν ευνοϊκότεροι όροι για άλλες χώρες, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν ούτως ή άλλως και ότι «όπου μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή των πολιτών, είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι στο δρόμο των ριζικών αλλαγών στο κράτος και της ανάπτυξης στον οποίο προχωράει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση, κάλεσε και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε συστράτευση και συνεργασία.

«Η υπευθυνότητα ή η ανευθυνότητα, το θάρρος ή η λιποψυχία, η ειλικρινής συναίνεση ή η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο κρίνονται καθημερινά και αυστηρά από τους Έλληνες πολίτες», τόνισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα