Αστάθεια και αναμονή στη Ν.Υ.

Ανέκτησε έδαφος και ελπίδες η Ευρώπη
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:31

ΑΣΤΑΘΕΙΑ χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν να προβούν σε μεγάλες αγορές εν όψει των ιδιαίτερα σημαντικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται σήμερα αλλά και της απόφασης της Φέντεραλ Ρεζέρβ για τα επιτόκια την προσεχή εβδομάδα.

Οι μετοχές του τομέα υψηλής τεχνολογίας δέχθηκαν κάποιο στήριγμα από τα καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν αποτελέσματα της Electronic Data Systems. Γενικότερα, ο Dow Jones έχει ενισχυθεί περίπου 11% το μήνα Οκτώβριο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 1987, όταν ο δείκτης είχε σημειώσει αύξηση 13,8%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Markethistory.com.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 30,38 μονάδες, ποσοστό 0,36%, φθάνοντας στις 8.397,03 μονάδες. Ανοδο 3,02 μονάδων, ποσοστό 0,23%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.329,75 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κέρδισαν έδαφος χθες με τους επενδυτές να δείχνουν πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις έπειτα από την αναπτέρωση των ελπίδων για νέα μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο από τα θετικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ανακοίνωσαν μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως οι Royal Dutch/Shell, ICI.

Η προοπτική πολέμου στο Ιράκ, το γεγονός ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη του 2003 παραμένουν υψηλές και το αβέβαιο οικονομικό μέλλον σημαίνουν πως η πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών (στις 9 Οκτωβρίου) δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση στις πιέσεις, όπως εκτιμούν διαχειριστές ταμείων.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,4% και 2,1% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει ξανά το φράγμα των 900 μονάδων. Η σχέση κερδισμένων/χαμένων ήταν τρία προς ένα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Royal Dutch/Shell (+4,2%), Cap Gemini (+5,35%), Siemens (+5,4%), Commerzbank (+6,6%), HVB Group (+3,96%), Fiat (+5,3%), Lafarge (+7,2%).

Στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 έχασε έδαφος, καθώς η ιαπωνική αγορά αντέδρασε αρνητικά στην ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, θεωρώντας πως ως αποτέλεσμα πολιτικού συμβιβασμού δεν προχωρά στις βαθιές τομές που χρειάζονται.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα