Merit: Θα παραμείνει η μεταβλητότητα στο Χ.Α.

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 14:47

Η ελληνική κεφαλαιαγορά θα παραμείνει ευμετάβλητη εν αναμονή της κρίσιμης ημερομηνίας της 19ης Μαΐου, της σταδιακής εφαρμογής των τελευταίων μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και των αντιδράσεων που αυτά θα προκαλέσουν, εκτιμά η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο σημερινό της σχόλιο.

«Κατά το πρόσφατο τρίμηνο το ελληνικό χρηματιστήριο αυτονομήθηκε πλήρως από τις ξένες αγορές και σε πλήρη εξάρτηση από τις εγχώριες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις κινήθηκε κυρίως πτωτικά. Εις το εξής αναμένεται περιορισμός της αυτονόμησης του χρηματιστηρίου και αύξηση του επηρεασμού του από το διεθνές momentum», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

Εκτιμά επίσης ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά θα εξέλθει σταδιακά από το διορθωτικό κανάλι, στο οποίο βρίσκεται, καθώς θα βαίνει προς ολοκλήρωση η εκταμίευση των δανειακών κεφαλαίων που προβλέπονται από τον μηχανισμού βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η μετακίνηση της προσοχής των διαχειριστών μεγάλων κεφαλαίων προς την Ισπανία και την Πορτογαλία υπό μία οπτική γωνία θα διατηρήσει έντονες τις ανησυχίες για την επιβίωση της ευρωζώνης. Από μία άλλη οπτική γωνία όμως αναμένεται να μετριάσει το αρνητικό momentum της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, τονίζει η Merit.

«Αποτέλεσμα όλων των προαναφερθέντων θα είναι η τάση αυτονόμησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς να βαίνει μειούμενη με το πέρας του χρόνου. Επιπροσθέτως, παρόλο που η έκθεση στην ελληνική αγορά παρουσιάζει ένα αυξημένο ρίσκο, η επιτυχία της προσφυγής στο ΔΝΤ από τη χώρα μας θα μπορέσει να δώσει κάποια ανοδική τάση μεσοπρόθεσμα στο Γενικό Δείκτη», αναφέρει.

Η εταιρεία κρίνει εύλογη μια έκθεση της τάξεως του 25% στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε συγκεκριμένες μετοχές. Οι μετοχές αυτές είναι κυρίως η Τράπεζα Κύπρου, ο ΟΠΑΠ, η 3E, ο Τιτάν και δευτερευόντως η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.

Εκτιμά, πάντως, ότι στο άμεσο προσεχές διάστημα τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου για το πρώτο τρίμηνο θα επηρεάσουν αρνητικά λόγω της σοβαρής μείωσης που θα εμφανίσουν και το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα