«Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Αlpha Bank, είναι δυνατόν να αποτελέσει παράδειγμα και για τις κυπριακές τράπεζες, εν όψει της αναμενόμενης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Αυτήν τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος στη Μεγαλόνησο, Σόλων Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν και πως θα εξεταστούν εν καιρώ.
Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε, ότι, η συγχώνευση, όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, αλλά θα δημιουργήσει και περισσότερες ευκαιρίες για τους μικρούς και ευέλικτους οργανισμούς, όπως η Τράπεζα Κύπρου. Η Τράπεζα διαθέτει σήμερα 50 καταστήματα στην Ελλάδα και στοχεύει να τα αυξήσει σε 120 έως το 2004, ώστε να διπλασιάσει το σημερινό μερίδιό της στην ελληνική αγορά, φθάνοντας το 5%.
Αναφορικά με την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), ο κ. Τριανταφυλλίδης αποκάλυψε ότι η εισαγωγή της απέφερε 200 εκατομμύρια κυπριακές λίρες, γεγονός που βοήθησε την τράπεζα να εξασφαλίσει δευτεροβάθμιο κεφάλαιο υπό μορφή ομολογιακού δανείου ύψους 160 εκατομμυρίων λιρών. «Οικονομική περισυλλογή». Αυτή ήταν η εισήγηση του κ. Τριανταφυλλίδη λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί από την κρίση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη, αλλά και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν. Ηδη, η Τράπεζα Κύπρου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε περικοπές από φέτος και για το 2002. Ωστόσο, συμπλήρωσε, τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η οικονομία της Κύπρου, είτε ενδογενή είτε εξωγενή μπορούν γρήγορα να ξεπεραστούν, λόγω του μικρού μεγέθους της οικονομίας της.
«Για την αντιμετώπιση του αρνητικού κλίματος στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του κοινού προς τον θεσμό». Ενα μέτρο, που εισηγείται είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων για όσους κρατούν για μακρό χρονικό διάστημα τις μετοχές ή επανεπενδύουν τα κέρδη. Παράλληλα εισηγείται να γίνουν ενέργειες για να περιληφθεί το ΧΑΚ σε διεθνείς δείκτες, ώστε να γίνει γνωστό διεθνώς.