Υπεραμύνεται η ΕΚΤ της απόφασης για αγορά ομολόγων

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 17:53
UPD:18:20

Υπεραμύνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της απόφασής της για αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια έχει «ουσιαστική σημασία» για τη μείωση των εντάσεων στις αγορές στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στη ζώνη του ευρώ και να διευκολύνει την επαναφορά στο φυσιολογικό των ομολογιακών επιτοκίων, τα οποία είχαν φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες για ορισμένες χώρες με μεγάλο χρέος, κατ' αρχάς για την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στη ζώνη του ευρώ και να διευκολύνει την επαναφορά στο φυσιολογικό των ομολογιακών επιτοκίων.

Όμως το πρόγραμμα αυτό επικρίθηκε αμέσως ακόμη και από στελέχη από τους κόλπους της ΕΚΤ, όπως για παράδειγμα από τον Γερμανό ¶ξελ Βέμπερ, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της και πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ (Τράπεζα της Γερμανίας).

Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει επίσης ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών χάρη σε ειδικές διαδικασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μεταπώληση άλλων στοιχείων ενεργητικού.

«Αποφασίσαμε να ανακτήσουμε την υπερβάλλουσα ρευστότητα που θα ρίξουμε στην αγορά» εξηγεί ο επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ σε συνέντευξή του στο δίκτυο ARD. «Πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή: δεν πρέπει να υπάρξουν ξαφνικά κίνδυνοι πληθωρισμού» σημείωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα