ΗΠΑ: Αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης ο Γκάιτνερ

Σάββατο, 15 Μαΐου 2010 10:34
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Απέκλεισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, ενδεχόμενο το οποίο χαρακτηρίσθηκε πιθανό την προηγουμένη από σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg TV ο κ. Γκάιτνερ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα των χωρών της ζώνης του ευρώ να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

«Πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει. Πιστεύω ότι έχουν δεσμευθεί να διευθετήσουν το πρόβλημα αυτό. Και πιστεύω ότι μπορούν να το κάνουν και ότι θα το κάνουν», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη δυσπιστία που επιδεικνύουν οι αγορές απέναντι στους τίτλους δημοσίου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών, επεσήμανε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη «θα αναλάβουν δράση. Και αναλαμβάνοντας δράση θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη εν καιρώ».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Αμερικανός υπουργός επέκρινε την πρόταση των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να αντιταχθούν στον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οποιασδήποτε χώρας κινδυνεύει να μην αποπληρώσει το δάνειο.

«ΟΙ ΗΠΑ δεν έχασαν ποτέ ούτε δεκάρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε πολύ ισχυροί ως χώρα χάρη σε ό,τι έπραξε το ΔΝΤ κατά το παρελθόν, και, για μία ακόμη φορά, έχουμε ισχυρό συμφέρον να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση, και θα το πράξουμε κατά τρόπο συνετό για την αμερικανική οικονομία και τον αμερικανό φορολογούμενο», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα