Ολι Ρεν: Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για την προάσπιση του ευρώ

Σάββατο, 15 Μαΐου 2010 15:57
UPD:23:47

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προάσπιση του ενιαίου νομίσματος εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, μετριάζοντας τους φόβους των αγορών, μια μέρα μετά τη διολίσθηση του ευρώ σε χαμηλά 18 μηνών.

«Συνήθως δεν σχολιάζουμε τις εξελίξεις στις αγορές», αλλά «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει κάποια σταθεροποίηση των αγορών αυτή την εβδομάδα, και αν λάβουμε υπόψη τις διαφορές μεταξύ των αποδόσεων των κυρίαρχων ομολόγων (θεωρούνται δείκτης της νευρικότητας των αγορών σ.σ), αυτές υποχώρησαν αισθητά αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ρεν.

Μιλώντας σε διάσκεψη στο Ζάγκρεμπ, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), o Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε πως «είναι σημαντικό ότι οι αγορές μελετούν το σχέδιο μας, και (συνειδητοποιούν) ότι παίρνουμε στα σοβαρά την υπεράσπιση του ευρώ, και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ».

Αναφερόμενος στο σχέδιο σταθεροποίησης της ευρωζώνης, το οποίο συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ρεν υπενθύμισε την έκταση των μέτρων που προβλέπονται από το σχέδιο, τονίζοντας: «Είμαστε σοβαροί, και θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσουμε το ευρώ».

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προβλέπει την παροχή έως και 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρέχονται από το ΔΝΤ) στις χώρες που θα το έχουν ανάγκη.

Ζ.Κ. Τρισέ: Το ευρώ δεν δέχεται επίθεση

Το ευρώ δεν δέχεται επίθεση, παρά την έντονη υποχώρησή του, διαμηνύει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, «είναι σαφές ότι είναι κυρίως ευθύνη των Ευρωπαίων να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποτρέπουν τις σημερινές σοβαρές εντάσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ευρώπη»,

Απορρίπτει δε εκ νέου το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέροντας πως «όταν μια χώρα εντάσσεται στη νομισματική ένωση, έχει κοινή μοίρα με τα υπόλοιπα κράτη».

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας να επηρεάσουν τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. «Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιρετικά γρήγορα, ορισμένες φορές μέσα σε λίγες ώρες», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τρισέ επισημαίνει πως η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με την χειρότερη κατάσταση μετά τον Δεύτερο, ίσως και τον Πρώτο, Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απευθύνει επίσης έκκληση για μεγαλύτερη επιτήρηση των κρατικών προϋπολογισμών εντός της ΕΕ, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Τρισέ υπερασπίζεται εξάλλου την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα από εύθραυστες οικονομίες της ευρωζώνης και σημειώνει ότι η τράπεζα θα ανακτήσει οποιαδήποτε υπερβάλλουσα ρευστότητα από την αγορά.

«Δεν διστάσαμε ποτέ ούτε για ένα δευτερόλεπτο να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις που θα εγγυώνται τη σταθερότητα των τιμών», σημειώνει.

Μέρκελ: H αμφισβήτηση της ευρωζώνης θα κλόνιζε το σύνολο της ευρωπαϊκής ιδέας

«Eάν το ευρώ καταρρεύσει, θα καταρρεύσουν και πολλά άλλα», η αμφισβήτηση της νομισματικής ένωσης «θα κλόνιζε το σύνολο της ευρωπαϊκής ιδέας», δήλωσε την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της με την ευκαιρία της ετήσιας οικουμενικής συνάντησης ανάμεσα στους Γερμανούς καθολικούς και προτεστάντες, η η κ. Μέρκελ κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ευρωζώνης να «συμμαζέψουν» τα δημοσιονομικά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ώστε να σταθεροποιηθεί το ευρώ.

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», υποστήριξε πως η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από την πολιτική σύγκλιση.

«Μιλάμε για την ευθύνη στην Ευρώπη όσον αφορά στο ευρώ, το οποίο είναι ένα σημαντικό τμήμα της θεμελίωσης της ευημερίας μας», επεσήμανε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιο τώρα που η σταθερότητα του ευρώ απειλείται δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από την ευθύνη μας. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας», πρόσθεσε.

Σε χαμηλά 18 μηνών το ευρώ

Σημειώνεται ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου διολίσθησε την Παρασκεύη στο χαμηλότερο σημείο της τους τελευταίους 18 μήνες, εν μέσω ανησυχιών πως η προσπάθεια μείωσης χρεών και ελλειμμάτων στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου θα επαρεμποδίσει την ανάκαμψη.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κοντά στο 1,23 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν την Παρασκευή οι αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Wall Street, o δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 1,51%, κλείνοντας στις 10.620,16 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,88% για να διαμορφωθεί στις 1,135,68 μονάδες. Στις 2.346,85 μονάδες, μειωμένος κατά 1,98%, υποχώρησε και ο Nasdaq.

Απώλειες 3,4% παρουσίασε ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε στην Ευρώπη ο τραπεζικός κλάδος με το σχετικό δείκτη STOXX Europe 600 να υποχωρεί κατά 5,2%.

Πτώση 3,75% κατέγραψε και η τιμή του αμερικανικού αργού το οποίο διαμορφώθηκε στα 71,61 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο σημείο από τις 5 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα