Ανήσυχος για την ταχύτητα υποχώρησης του ευρώ ο Γιούνκερ

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010 19:05
UPD:21:18

Ανήσυχος για την ταχύτητα της υποχώρησης του ευρώ δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε το βράδυ», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε το βράδυ. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε».

Το ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα μέχρι τα 1,2235 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, τιμή που είναι η χαμηλότερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Παράπλευρες απώλειες» για την Ελβετία

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, επισημαίνοντας πως η πτώση του ευρώ αποτελεί επίσης μια «ανησυχητική» κατάσταση για την Ελβετία, της οποίας το νόμισμα συνεχίζει παράλληλα να ανατιμάται.

«Η πτώση του ευρώ οδηγεί σε μια πίεση προς τα πάνω στο ελβετικό φράγκο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα των τιμών και η οικονομική ανάκαμψη της Ελβετίας» που εξαρτάται από τις εξαγωγές και επομένως από ένα όχι τόσο ισχυρό ελβετικό φράγκο, προειδοποιεί ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του στη Ζυρίχη.

«Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική για τη χώρα μας, διότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα τα γεγονότα στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (BNS).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα