ΕΕ: Συμφωνία για αυστηρότερους περιορισμούς στα hedge funds

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 13:45
UPD:14:43

Σε συμφωνία για την ανάγκη επιβολής αυστηρότερων περιορισμών στη λειτουργία των hedge funds και των εταιρειών ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ισπανίδα ΥΠΟΙΚ.

Σε σχέδιο με στόχο την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, η ισπανίδα ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάγκη επιβολής αυστηρότερων περιορισμών στη λειτουργία των hedge funds και των εταιρειών ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου.

«Πιστεύω πως υπάρχει μια γενική συμφωνία πάνω σε αυτό», δήλωσε η Ελένα Σαλγάδο. «Μπορούμε βασικά να πούμε ότι έχουμε τη συμφωνία που χρειαζόμαστε για να κάνουμε μια γενική προσέγγιση (σε αυστηρότερους περιορισμούς)», πρόσθεσε.

Το σχέδιο έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται «εναλλακτικά» και περιλαμβάνουν τα γνωστά κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά και τα επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνου και τα επενδυτικά κεφάλαια.

Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την κλιμάκωση της οποίας κατηγορούνται τα κεφάλαια αυτά, η Ε.Ε. αποφάσισε για πρώτη φορά τον έλεγχο της λειτουργίας τους. Μια συμφωνία ως προς το θέμα είχε ήδη διαφανεί την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες μεταξύ διπλωματών.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχετικό κείμενο λιγότερο περιοριστικό από εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι χώρες της Ε.Ε.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα