Η ρύθμιση των αγορών στο επίκεντρο της Συνόδου ΕΕ - Λατινικής Αμερικής

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 19:43
REUTERS/ALBERTO MARTIN

Η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των αγορών βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις σχετικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή των Α. Μέρκελ, Γ. Παπανδρέου, Ν. Σαρκοζί και Ζ.Κ. Γιούνκερ, την οποία και παρέδωσε στους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Επίσης ανέφερε ότι περιέγραψε το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας της, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια οικονομία που θα είναι βιώσιμη, μια οικονομία της ανάπτυξης και παραγωγική.

Γ. Παπανδρέου: Nα εξανθρωπίσουμε τις αγορές και να χτυπήσουμε την κερδοσκοπία

Γ. Παπανδρέου: Nα εξανθρωπίσουμε τις αγορές και να χτυπήσουμε την κερδοσκοπία

Σημείωσε επίσης πως με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα συμφώνησαν να αγωνιστούν από κοινού για το θέμα της ρύθμισης των αγορών, ενώ γνωστοποίησε πως τον προσκάλεσε να επισκεφθεί σύντομα τη Βραζιλία προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ταξίδι αυτό μάλλον θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου και θα επισκεφθεί τη Βραζιλία και με την ιδιότητά του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί το κόμμα του κ. Λούλα.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αλλάξει πορεία, τονίζοντας όμως πως είναι απαραίτητη και η παρέμβαση στις αγορές.

Στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι πολιτικοί θεσμοί στην Ευρώπη είναι πολύ πιο αργοί από τις αγορές και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι αγορές, πρόσθεσε, είναι χρήσιμες αλλά πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι οι πολίτες να υπηρετούν τις αγορές. Πρέπει να δούμε, είπε, πώς επιβάλλεται η πολιτική επί των αγορών ώστε αυτές να μην αιχμαλωτίζουν την πολιτική ζωή, όπως σε ένα βαθμό έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σε σχετική ερώτηση εξάλλου για την απόδοση πολιτικών και νομικών ευθυνών για την πορεία της οικονομίας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη δύο εξεταστικές επιτροπές που λειτουργούν και σύντομα θα υπάρξει και μια άλλη, εννοώντας πιθανότατα αυτή για την οικονομία όπου πρέπει να εξεταστούν όλες οι πτυχές, όπως η πορεία του χρέους και των στατιστικών στοιχείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα