Στα χαμηλότερα επτά μηνών το αργό

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010 05:40
UPD:05:53

Στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών υποχώρησε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη καθώς το δολάριο κινήθηκε ανοδικά έναντι του ευρώ, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, και μετά την κλαδική έκθεση στις ΗΠΑ που έδειξε αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης.

Το πετρέλαιο υποχώρησε για έβδομη ημέρα μετά την πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευτούν να εκπληρώσουν τα μέτρα λιτότητας. Τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν 981.000 βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, ανακοίνωσε χθες το American Petroleum Isntitute.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου υποχώρησε έως 1,32 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 68,09 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Οκτωβρίου. Στις 10:26 π.μ. στο Σύδνεϋ το αργό διαπραγματεύθηκε στα 68,29 δολ. το βαρέλι. Χθες το αργό σημείωσε απώλειες 67 σεντς φθάνοντας στα 69,41 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 29 Σεπτεμβρίου. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο έως 3,5% φθάνοντας στα 72,52 δολάρια.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,2177 έναντι του ευρώ στις 10:26 π.μ. ώρα Σύδνεϋ, μετά τη χθεσινή του αναρρίχηση 1,6%. Το ευρώ κινήθηκε πτωτικά μετά την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις σε μετοχές χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και CDS και την απόφαση της Bank of Italy να επιτρέψει στους δανειστές να εξαιρέσουν τις ζημίες σε κρατικά ομόλαγα.

Ο ΟΠΕΚ βρίσκεται σε «εγρήγορση» για την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και ενδέχεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση εάν συνεχιστεί η πτώση, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας, Χοσέ Μαρία Μποτέλιο ντε Βασκονσέλος.

Σημερινή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας θα δείξει κατά πάσα πιθανότητα ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν για 15η φορά σε 16 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι προμήθειες διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, σημείωσαν αύξηση 1 εκατ. βαρέλια από 153,8 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα της βενζίνης υποχώρησαν 900.000 βαρέλια από 221,1 εκατ. που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου σημείωσε απώλειες 72 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 73,71 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 10:27 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ σημείωσαν απώλειες 67 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 74,43 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα