Σιγκαπούρη: Σε ταχεία ανάπτυξη οδήγησαν οι εξαγωγές

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010 06:45
UPD:07:03

Η Σιγκαπούρη αναθεώρησε δύο φορές προς τα πάνω φέτος την πρόβλεψη για την ανάπτυξη και η κεντρική της τράπεζα ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα επιτρέψει την ισχυροποίηση του νομίσματός της.

Με ταχύτερο ρυθμό από τις αρχικές προβλέψεις αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία της Σιγκαπούρης, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης διεύρυνε τη βιομηχανική παραγωγή και η λειτουργία του πρώτου καζίνο στη νήσο τόνωσε τον τουρισμό.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 38,6% ετησίως το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου για αύξηση 32,1%, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου.

Η Σιγκαπούρη αναθεώρησε δύο φορές προς τα πάνω φέτος την πρόβλεψη για την ανάπτυξη και η κεντρική της τράπεζα ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα επιτρέψει την ισχυροποίηση του νομίσματός της. Η υψηλότερη πρόβλεψη έγινε πριν από την κλιμάκωση της κρίσης λόγω του ελλείμματος στην Ευρώπη, η οποία ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρουν οικονομική στήριξη ύψους 750 δισ. ευρώ (929 δισ. δολ.) σε χώρες που δέχονται επιθέσεις από κερδοσκόπους.

Ιαπωνία, Μαλαισία

Και σε άλλες χώρες της Ασίας επιταχύνεται η ανάπτυξη. Σήμερα η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε τρία τρίμηνα τη χρονική περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου καθώς η ανάκαμψη στην οποία οδηγούν οι εξαγωγές επεκτείνεται στις καταναλωτικές και τις εταιρικές δαπάνες.

Την περασμένη εβδομάδα η γειτονική Μαλαισία ανακοίνωσε την ταχύτερη ανάπτυξη δεκαετίας το πρώτο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης – εκτός του πετρελαίου – θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα από 15% έως 17% το 2010, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου έναντι πρόβλεψης για αύξηση έως 12%.

Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 15,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης εκτιμά ότι η οικονομία φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 9%.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης, η οποία χρησιμοποιεί το νόμισμα αντί των επιτοκίων για να χαράξει τη νομισματική πολιτική, είπε τον Απρίλιο ότι θα εξετάσει εκ νέου την ισοτιμία του δολαρίου της Σιγκαπούρης έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου.

Το νόμισμα, το οποίο σημείωσε άνοδο έως 1,2% την ημέρα τη ανακοίνωση του νέου καθεστώτος, υποχώρησε εν μέσω της κρίσης στην Ευρώπη. Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε στο 1,3977 δολ. Σιγκαπούρης στις 8:22 π.μ. τοπική ώρα, υποχωρώντας 2,1% αυτόν τον μήνα.

Η βιομηχανική παραγωγή, που αποτελεί περίπου το 1/4 της οικονομίας της Σιγκαπούρης, αυξήθηκε 32,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το τελευταίο τρίμηνο, μετά από άνοδο 2,2% το τρίμηνο έως και τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι αφίξεις τουριστών, καθώς η λειτουργία των καζίνων της Las Vegas Sands Corp. και της Genting Singapore Plc προσελκύουν ξένους στα τραπέζια των τυχερών παιχνιδιών, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία. Ο οργανισμός Τουρισμού της χώρας εκτιμά ότι φέτος τη Σιγκαπούρη θα επισκεφθούν 12,5 εκατ. τουρίστες.

Αύξηση 10,9% σημείωσαν το τελευταίο τρίμηνο οι υπηρεσίες της νήσου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την ισχυροποίησή τους 3,7% (αναθεωρημένα στοιχεία) το προηγούμενο τρίμηνο. Οι κατασκευές αυξήθηκαν 13,7%, από 11,5% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τέταρτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα