Ιαπωνία: Χαμηλότερη η οικονομική ανάπτυξη

Από τις προβλέψεις, ασκώντας πιέσεις στην Bank of Japan
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010 06:29
UPD:06:39

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές και ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν είπε ότι περιμένει από την Bank of Japan να στηρίξει την οικονομία που από μόνη της δεν εμφανίζει σταθερή ανάκαμψη.

A- A A+

Με χαμηλότερο των προβλέψεων ρυθμό αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας καθώς η ανάκαμψη την οποία οδήγησαν οι εξαγωγές δεν κατάφερε να τροφοδοτήσει τις δαπάνες των καταναλωτών, ασκώντας πίεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας να κάνει περισσότερα για να θέσει τέλος στον αντιπληθωρισμό, στο πλαίσιο της διήμερης σύσκεψής της που αρχίζει σήμερα.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 4,9% το τρίμηνο έως τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, από 4,2% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση στο Τόκιο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές και ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν είπε ότι περιμένει από την Bank of Japan να στηρίξει την οικονομία που από μόνη της δεν εμφανίζει σταθερή ανάκαμψη. Η επιστροφή στο παγκόσμιο εμπόριο που τονώθηκε από τη ζήτηση της Κίνας, βοηθά τις χώρες σε ολόκληρη την Ασία, με τη Σιγκαπούρη να ανακοινώνει σήμερα αύξηση 38,6% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και την Ταϊβάν να ανακοινώνει επιτάχυνση της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,7% φθάνοντας στις 10.113,50 μονάδες κατά το μέσον της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ωθώντας τις απώλειες τον μήνα που πέρασε στο 7,2%. Εναντι του ευρώ το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 113,14. Τον περασμένο μήνα η ισχυροποίηση 11% του γιέν έναντι του ευρώ απειλεί να καταστήσει πιο ακριβές τις εξαγωγές στην περιφέρεια.

Οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν 0,3% το πρώτο τρίμηνο, με χαμηλότερο ρυθμό από την προηγούμενη χρονική περίοδο στο 0,7%.

Οι δαπάνες των εταιρειών αυξήθηκαν 1%, με χαμηλότερο ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο στο 1,3%. Οι επενδύσεις κατοικιών αυξήθηκαν 0,3%, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο σε πέντε τρίμηνα.

Προτεινόμενα για εσάς