Στρος-Καν: Απαιτείται στενότερη οικονομική συνεργασία στην Ευρώπη

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010 11:34
UPD:11:45

«Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα και όλοι να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν είναι λανθασμένη», τόνισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας πως χρειάζεται ένα εργαλείο που θα ευθυγραμμίζει τις πολιτικές.

Στην εκτίμηση ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών προέβη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα και όλοι να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν είναι λανθασμένη», τόνισε ο Στρος-Καν, σημειώνοντας πως χρειάζεται ένα εργαλείο που θα ευθυγραμμίζει τις πολιτικές.

«Οι Γάλλοι πιθανόν να το ονομάσουν αυτό οικονομική διακυβέρνηση και οι Γερμανοί Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δεν έχει σημασία πως θα το ονομάσει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζουν οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική, η κρίση χρέους στην Ελλάδα, η οποία άσκησε ισχυρές πιέσεις στο ευρώ, έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί στην Ε.Ε. είναι ανεπαρκείς όσον αφορά στην επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν αύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρουσιάσουν προτάσεις για αυστηρότερους κανόνες αναφορικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας ύψους 110 δισ. ευρώ, ο Στρος-Καν επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να επιβάλλουν αυστηρότερους όρους για τη χορήγηση των δανείων σε σχέση με το ΔΝΤ και τελικά το πρόγραμμα λιτότητας καθορίστηκε κυρίως από αυτούς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα