Γιούνκερ: Παράλογη η αντίδραση των αγορών

«Δεν απαιτείται άμεση δράση για το ευρώ»
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010 09:57
UPD:14:00

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η εξασθένηση του ευρώ κατά 7% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να οφείλεται στις ανησυχίες περί επικείμενης κάμψης στην ανάπτυξη των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Οι αγορές αντιδρούν παράλογα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως αν και ανησυχεί για την υποχώρηση του ευρώ δεν θεωρεί ότι απαιτείται άμεση δράση.

«Υπάρχουν προβλέψεις ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει λόγω της πολιτικής περικοπών των ελλειμμάτων, που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά δεν πιστεύω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με λογικό τρόπο», δήλωσε στο Reuters ο Γιούνκερ μετά τη συνάντηση που είχε στο Τόκιο με τον ιάπωνα υπουργό Οικονομικών, Ναότο Καν.

«Υπάρχει κάποια απροθυμία στις αγορές στο να πιστέψουν ότι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η εξασθένηση του ευρώ κατά 7% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να οφείλεται στις ανησυχίες περί επικείμενης κάμψης στην ανάπτυξη των χωρών-μελών της ευρωζώνης. «Οι ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα της ισοτιμίας του ευρώ και γνωρίζουν καλύτερα το τι πρέπει να κάνουν.»

Δήλωσε ακόμα ότι εξεπλάγη από τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους της.

«Η γερμανική απόφαση με εξέπληξε επειδή δεν συζητήθηκε προηγουμένως με τα άλλα μέλη του Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε χθες σε νέο χαμηλό τετραετίας, μετά την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις (naked short-selling), αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές.

«Επιμένω να πιστεύω ότι ένας καλός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών θα απαιτούσε να συζητήσουμε πριν από τη λήψη απόφασης. Και συνεπώς αύριο στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται αναμφίβολα στην ημέρησια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως οι υπεύθυνοι του Eurogroup συζητούσαν "επί μήνες αυτού του είδους την απαγόρευση». «Θα ήθελα να τελειώσουμε πρώτα τη συζήτηση πριν την κλείσουμε με μια μονομερή απόφαση της Γερμανίας», κατέληξε.

Λαγκάρντ: Δεν βρίσκεται σε κίνδυνο το ευρώ

Καθησυχαστική όσον αφορά στο ευρώ εμφανίστηκε και η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, μία ημέρα μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε η Αγκελα Μέρκελ για τη σταθερότητα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα σταθερό, αξιόπιστο, που διασφάλισε τη σταθερότητα της ευρωζώνης επί δέκα χρόνια», τόνισε η Λαγκάρντ μιλώντας στο ρ/σ RTL.

Παράλληλα, η γαλλίδα ΥΠΟΙΚ έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες που θέλουν το Παρίσι και το Βερολίνο να αποστασιοποιούνται, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών, γεγονός που οδήγησε σε πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Τόνισε πάντως πως η απαγόρευση αυτή αποτελεί απόφαση, η οποία είναι συζητήσιμη ως προς τη διαδικασία, διότι, όπως είπε, δεν υπήρξαν προηγούμενες συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε από χθες τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι «δεν ζητήθηκε η γνώμη των ενδιαφερομένων».

Β. Σόιμπλε: Προτεραιότητα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ

Κορυφαία προτεραιότητα για τους χαράσσοντες την οικονομική πολιτική είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν τα μέτρα συμπληρωθούν από τη νομοθεσία και την εποπτεία. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για δράση», τόνισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα