Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Αξιολόγηση οικονομικών επιδόσεων από το ΔΝΤ

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 12:37

Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με επικεφαλής τον κ. Κώστα Χρήστου επισκέφτηκε τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη μεταξύ 4 και 17 Μαΐου προκειμένου να συζητήσει με τις αρχές της χώρας τη δεύτερη αξιολόγηση των οικονομικών της επιδόσεων στα πλαίσια της συμφωνίας τύπου stand-by μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η αποστολή του ΔΝΤ αξιολόγησε τις επιδόσεις και τις προοπτικές στο πλαίσιο της συμφωνίας. Υπάρχουν ενδείξεις πως η συμφωνία βοήθησε τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον: οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές αδυναμίες περιορίστηκαν, οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανέκαμψαν πλήρως από το χαμηλό επίπεδο στα τέλη του 2008, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας παρέμειναν σταθερά και τα τραπεζικά ιδρύματα αλλοδαπής ιδιοκτησίας διατήρησαν το βαθμό έκθεσής τους στη χώρα. Οι φετινές θετικές εξελίξεις που καταγράφονται μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και στις δύο οντότητες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, τη σημαντική ανάκαμψη των εξαγωγών και τη διεύρυνση της συλλογής των έμμεσων φορολογικών εσόδων», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο κ. Χρήστου.

«Με σκοπό τη διασφάλιση των επιτευγμάτων αυτών είναι αναγκαία η επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών. Όλοι οι ποσοτικοί στόχοι για τα τέλη Μαρτίου 2010, για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, εκπληρώθηκαν, αλλά η αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων στο επίπεδο της ομοσπονδίας εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Οι αρχές εξετάζουν τώρα τη λήψη μέτρων για τη διόρθωση των αδυναμιών αυτών, τα οποία περιλαμβάνουν: επίσπευση των λογιστικών ελέγχων, ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν τη μη υπέρβαση, από τα προβλεπόμενα, των πόρων που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 για την καταβολή μισθών», προσθέτει ο κ. Χρήστου.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα