Πιο συνεκτικό ευρωπαϊκό δίκαιο των συμβάσεων προωθεί η ΕΕ

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 14:40

Τρόπους βελτίωσης του δικαίου των συμβάσεων αναζητά η ΕΕ επιδιώκοντας την τόνωση των διασυνοριακών συναλλαγών και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, μια πιθανή λύση θα μπορούσε να είναι ένα προαιρετικό ευρωπαϊκό δίκαιο των συμβάσεων. Για παράδειγμα ένας Ιρλανδός έμπορος λιανικής πώλησης που συναλλάσσεται με Γάλλο προμηθευτή και ο οποίος δεν γνωρίζει το γαλλικό δίκαιο, θα μπορούσε να επιλέξει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου όσον αφορά τη μεταξύ τους σύμβαση. Επιπλέον, ένας Πολωνός καταναλωτής που προβαίνει σε αγορές στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να πατήσει ένα «μπλε πλήκτρο» στον ιστότοπο και να επιλέξει την ευρωπαϊκή πράξη που αφορά το δίκαιο των συμβάσεων, γεγονός που θα του εξασφάλιζε υψηλό βαθμό προστασίας ως καταναλωτή.

Το έργο της αναζήτησης των βελτιώσεων έχει αναλάβει ομάδα η οποία απαρτίζεται από 18 εμπειρογνώμονες σε θέματα δικαίου των συμβάσεων, νομικούς και εκπροσώπους των καταναλωτών, η οποία και συνήλθε για πρώτη φορά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του θέρους δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για να βελτιωθεί η συνοχή των νομοθεσιών που αφορούν τις συμβάσεις. Η διαβούλευση θα διεξαχθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2011 και θα αφορά τα διασυνοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις και τον καλύτερο τρόπο επίλυσής τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα