Διαβούλευση για τις αλλαγές στο εργασιακό

Επί τάπητος όριο απολύσεων - αποζημιώσεων
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 15:03

Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει πως η διαβούλευση, που θα οδηγήσει σε προεδρικά διατάγματα, τα οποία θα ρυθμίζουν τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν θα πρέπει να προσλάβει έναν απλώς τυπικό χαρακτήρα.

Επιστολή-πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους για την έναρξη διαβούλευσης σε θέματα της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα μας μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ απέστειλε ο υπουργός Εργασίας.

Στην επιστολή, που απευθύνεται σε ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνει πως επί τάπητος θα τεθούν η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις. Επίσης, ο καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ο καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους και ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει πως η διαβούλευση, που θα οδηγήσει σε προεδρικά διατάγματα, τα οποία θα ρυθμίζουν τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν θα πρέπει να προσλάβει έναν απλώς τυπικό χαρακτήρα.

Προσθέτει πως με την ευκαιρία αυτή θα τεθεί ως ζήτημα προς συζήτηση η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αναδιοργάνωσή του ώστε να γίνει δυνατή η αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του ελεγκτικού έργου του.

Η συνάντηση για την έναρξη της διαβούλευσης καθορίστηκε για τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 10:00 το πρωί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα