Το ευρώ «δεν κινδυνεύει» επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, διατυπώνοντας σαφώς αντίθετη άποψη από αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ η οποία είχε προειδοποιήσει ότι το μέλλον του ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο.
«Δεν είναι το ευρώ αυτό που κινδυνεύει, είναι η δημοσιονομική πολιτική ορισμένων χωρών στην οποία επιβάλλεται να απευθυνθούμε» τόνισε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
Πρόσθεσε πως το ευρώ είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα, «καθώς το ποσοστό πληθωρισμού παραμένει κάτω από 2% για περισσότερο από 11 χρόνια».
Σημείωσε πάντως πως ορισμένα μέλη του ευρώ επιβάλλεται να διευθετήσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση, επισημαίνοντας ότι αυτή η προσπάθεια θα ενισχύσει το ευρώ ως σύνολο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της απόφασης της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα από χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν ήταν εκτός της γραμμής της τράπεζας.
«Μοναδικός στόχος μας είναι η σταθεροποίηση των αγορών, που είχαν σταματήσει να λειτουργούν ομαλά» ανέφερε, εστίασε όμως στην ανάγκη της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
«Η πρώτη και απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι η επιτάχυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης από την πλευρά των κυβερνήσεων και η εφαρμογή σκληρών μέτρων που απαιτούνται» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, διαβεβαίωσε πως η γραμμή της τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών «και η αξιοπιστία μας εξαρτάται από την επίτευξη αυτού του στόχου». «Για μένα, ο πληθωρισμός είναι όπως η φορολογία που πλήττει ιδιαίτερα τους πτωχότερους και τους ασθενέστερους της κοινωνίας» κατέληξε.
Στη Μεγάλη Βρετανία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τόνισε πως η κρίση στην Ευρωζώνη καθιστά εντονότερη την ανάγκη άμεσης δράσης για τη μείωση του δημιοσιονομικού ελλείμματος στη χώρα (που ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ).
«Δεν νομίζω ότι περιμέναμε [...] τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη και η ανάγκη να δείξουμε ότι πρέπει να ελέγξουμε [το έλλειμμα] έγινε ξαφνικά πολύ εντονότερη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλεγκ στην τηλεόραση του BBC.
«Δεν πιστεύω πως κανένας θα μπορούσε να προβλέψει πως η κατάσταση στην Ελλάδα θα προκαλούσε τέτοια αλυσσιδωτή αντίδραση, η οποία ενέσπειρε μία τεράστια ανησυχία στο ευρωπαϊκό έδαφος-στην ευρωπαϊκή αγορά προς την οποία εξάγουμε τη μεγάλη πλειονότητα των υπηρεσιών και εμπορευμάτων μας» πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα περικοπές κρατικών δαπανών ύψους έξι δισεκατομμυρίων λιρών.