Προς αυστηρότερες κυρώσεις στις «απείθαρχες» χώρες

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 20:51
UPD:25/05/2010 14:01

Στη θέσπιση νέων και αυστηρότερων κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας προσανατολίζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ.

«Συζητήσαμε για τις κυρώσεις και μπορώ να πω ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία για τη θέσπιση οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στην οποία και προήδρευσε. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των κυρώσεων.

Σημειώνεται πως η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη βάση των σχετικών προτάσεων της Κομισιόν, αλλά και εκείνων της Γερμανίας, η οποία επιθυμεί σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Στα δρακόντεια μέτρα που προτείνει η γερμανική πλευρά περιλαμβάνεται και η ελεγχόμενη πτώχευση για χώρες της ευρωζώνης. Αναφερόμενος στο ζήτημα ο πρόεδρος της ΕΕ ξεκαθάρισε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε, ενδεχομένως, να εξεταστεί μακροπρόθεσμα, αλλά όχι στο πλαίσιο του τριετούς πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας ή του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης των 750 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ρόμπεϊ γνωστοποίησε πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε τέσσερις βασικούς άξονες. Αυτοί είναι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, η εξεύρεση τρόπων μείωσης των ανισοτήτων, σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, μεταξύ των κρατών μελών, η σύσταση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών κρίσεων.

Μέχρι τις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμα συνεδριάσεις της «Ομάδας Δράσης» και στη συνέχεια οι προτάσεις τους θα εξειδικευθούν. Στόχος της ομάδας είναι να κατατεθεί, προς έγκριση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, μια τελική πρόταση.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ρόμπεϊ.

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ, αντίστοιχα, δήλωσαν πως και οι 27 υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν «να προχωρήσουν ταχύτατα όλα εκείνα τα ζητήματα, η λύση των οποίων βασίζεται στις υφιστάμενες συνθήκες, αλλά και συγκεντρώνουν τη συναίνεση πολλών κρατών μελών και επομένως μπορούν να υλοποιηθούν τάχιστα».

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου οι δύο υπουργοί παρέπεμψαν σε μεταγενέστερο χρόνο «όλα τα ζητήματα, των οποίων η λύση χρειάζεται μεγαλύτερη συναίνεση και περισσότερο χρόνο».

Παράλληλα, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος η λύση που πρότεινε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο η Γαλλία, δηλαδή αυτή της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς όπως ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, «πολλοί συνάδελφοί της δεν την υιοθετούν».

Υλοποιήσιμη δεν είναι προς το παρόν ούτε η πρόταση του Βερολίνου για διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, καθώς, όπως δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, «δεν βασίζεται στις υφιστάμενες συνθήκες, άρα δεν μπορεί να γίνει τάχιστα».

ΥΠΟΙΚ: «Όχι» σε ελεγχόμενη πτώχευση

Υπέρ της επανεξέτασης των ποινών που υπάρχουν ήδη στο Σύμφωνο Σταθερότητας τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με ρεαλισμό.

Γνωστοποίησε δε ότι η Ελλάδα διαφοροποιήθηκε από τη λογική μιας ελεγχόμενης πτώχευσης για χώρες της ευρωζώνης. «Η λογική μιας οργανωμένης πτώχευσης είναι περισσότερο λογική τιμωρίας....Η λογική ύπαρξης μιας πόρτας εξόδου είναι λογική, η οποία θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια ήδη εξαιρετικά ευαίσθητη διεθνή αγορά. Αντί να βοηθήσει, θα λειτουργήσει διαφορετικά από τον στόχο. Στόχος είναι να υπάρχει ένας τρόπος, έτσι ώστε χώρες που δεν ακολουθούν συνετές πολιτικές να έχουν τον φόβο, αν θέλετε, της πιθανής χρεοκοπίας. Όμως, είναι μια προσέγγιση, η οποία μπορεί να έχει ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και του καλύτερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα, όπως επεσήμανε, συντάχθηκε με το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για πιο στενή παρακολούθηση των οικονομικών πολιτικών και των δημοσιονομικών προοπτικών σε διαφορετικές χώρες, με την ανάγκη να υπάρξουν δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι να αποτυπωθούν και νομοθετικά - και η Ελλάδα σκοπεύει να το κάνει αυτό τον Ιούνιο σε νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή – και τη μεγαλύτερη ανάγκη εκ των προτέρων αξιολόγησης.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της πρότασης έκδοσης ευρωομολόγων, έθεσε επίσης θέμα ποιότητας των δημοσίων οικονομικών ώστε να εξετάζονται οι λόγοι αύξησης των ελλειμμάτων και να μην περιορίζεται η συζήτηση στα ύψη των ελλειμμάτων, καθώς και θέμα ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να κινηθούμε ταχύτερα».

Αναφερόμενος δε στην απόφαση της Γερμανίας για την απαγόρευση των πωλήσεων και αγοραπωλησιών στα λεγόμενα «naked CDS», παρατήρησε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα κίνηση, την οποία θα μπορούσε να δει κάποιος σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να ανοίξει τώρα συζήτηση για αλλαγή της Συνθήκης η οποία, όπως εκτιμά η Ελλάδα, θα αποπροσανατολίσει, παρά θα λύσει προβλήματα.

Εστίασε, τέλος, στα θέματα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, τα οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης, που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα