Μαζικές ρευστοποιήσεις καταγράφονται στις διεθνείς χρηματαγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Αρνητικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα έχουν και οι νέες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, μετά τη βύθιση νοτιοκορεατικού πλοίου. Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον αποδίδουν ευθύνες για τη βύθιση του πλοίου σε επίθεση με τορπίλη από τη Βόρεια Κορέα.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε, στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), κατά 2,6% στις 948,39 μονάδες.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τράπεζες, με τον δείκτη STOXX Europe 600 Banking Index να καταγράφει απώλειες σχεδόν 3%. Πτώση από 1,4% έως 4,7% σημειώνουν οι μετοχές των Barclays HSBC και UniCredit.
Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 2,6% στις 4.938,12 μονάδες, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 2,4% στις 5.665,62 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 2,9% στις 3.330,45 μονάδες.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του 3%, με τον κλάδο των τραπεζών να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 4,57%.
«Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να κινηθούν πτωτικά με το ενδιαφέρον των επενδυτών στα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Αναμένουμε ανάλογο άνοιγμα στην εγχώρια αγορά», αναφέρει η Proton Bank στο πρωινό της σχόλιο.
Ο γενικός δείκτης τιμών αυτή την ώρα (11:01) υποχωρεί κατά 3,22%, στις 1.543,67 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 21,52 εκατομμύρια ευρώ.
Απώλειες που πλησίασαν το 3% κατέγραψε σήμερα και ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, ο οποίος υποχώρησε σε χαμηλά έξι μηνών εξαιτίας της περαιτέρω υποβάθμισης του ευρώ εν μέσω ανησυχιών για τα προβλήματα δημοσιονομικού χρέους της ευρωζώνης και την ευρωστία ορισμένων τραπεζών.
Η πτώση του Nikkei εντάσσεται στο πλαίσιο του κύματος ρευστοποιήσεων που παρέσυρε και άλλα ασιατικά χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων.
Οι μαζικές αυτές ρευστοποιήσεις πυροδοτήθηκαν εν μέρει από την εξαγορά μιας μικρής τράπεζας καταθέσεων από την Τράπεζα της Ισπανίας και εν μέρει από τη διαταγή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, να τεθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «σε πολεμικό συναγερμό».
«Ο αντίκτυπος της κρίσης χρέους της ευρωζώνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν αυτό που φοβούνταν περισσότερο η αγορά», σχολιάζει ο Μασάρου Χαμασάκι, ανώτατο στέλεχος της Toyota Asset Management.
Ο Nikkei έκλεισε στις 9.479,54, καταγράφοντας πτώση 2,9%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,2% στις 860,54 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 2,7%.
Πτωτικά κινείται και το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιεν. Στις 10:59 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,2237 δολάρια, ενώ η ισοτιμία δολαρίου / γιεν διαμορφωνόταν στα 89,74 δολάρια.
«Οι επενδυτές άρχισαν να πωλούν το ευρώ, θεωρώντας ότι περισσότερες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, ειδικά στη νότια Ευρώπη», σχολίασε αναλυτής ευρωπαϊκής τράπεζας στο Τόκιο.