Θεαματική άνοδος λόγω επιτοκίων

Το σύνθημα έδωσε η τεχνολογία
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:40

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ άνοδο κατέγραψαν χθες η Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού η άνοδος υποκινήθηκε κυρίως από τον τεχνολογικό τομέα.

Στην αμερικανική αγορά, η ευνοϊκή δικαστική εξέλιξη της Microsoft, η οποία αποφεύγει πλέον τη διάσπαση, στήριξε το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, o oποίος ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από 3,5%. Οι κατασκευάστριες τσιπ, περιλαμβανομένης της Intel, σημείωσαν μεγάλη άνοδο, μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ενωσης Βιομηχανιών Ημιαγωγών ότι οι πωλήσεις του κλάδου αυξήθηκαν κατά 21% στο τρίτο τρίμηνο, λόγω της πώλησης περισσότερων ασύρματων τηλεφώνων. Κέρδη σημείωσε επίσης και η Cisco, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 53,96 μονάδες, ποσοστό 0,63%, φθάνοντας στις 8.571,60 μονάδες. Ανοδο 35,84 μονάδων, ποσοστό 2,63%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.396,54 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ που πιθανότατα να συμπαρασύρει αντίστοιχη κίνηση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυτή την εβδομάδα.

Την άνοδο υποκίνησαν οι μετοχές από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας και τον τραπεζικό κλάδο, χάρη στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της ABN Amro και την είδηση ότι η Deutsche Bank ενδεχομένως να έχει βρει αγοραστή για το τμήμα των ιδιωτικών χρηματιστηριακών επενδύσεών της. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 4,2%, ενώ ο δείκτης Eurotop 300 ανέκαμψε περισσότερο από 15% από τα χαμηλά επίπεδα πενταετίας των αρχών Οκτωβρίου. Ο δείκτης DJ Stoxx για τις μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκε κατά 7,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο.

Η μετοχή της ολλανδικής κατασκευάστριας εξοπλισμού ASML, η Ericsson και η Alcatel σημείωσαν διψήφια κέρδη, χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές τεχνολογίας. Επίσης, η μετοχή της σουηδοελβετικής εταιρείας ABB ενισχύθηκε 45% μετά την είδηση ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με διευθέτηση των ασφαλιστικών απαιτήσεων αμίαντου. Κέρδη σημείωσε επίσης και ο αεροπορικός τομέας, μετά την είδηση ότι η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της στο πρώτο εξάμηνο.

Η χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο παρέμεινε χθες κλειστή λόγω εθνικής αργίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα