Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2002 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές με τον δείκτη Nikkei να βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών όπως της Canon Inc. οδηγούσαν την άνοδο, καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank, θα προχωρήσει αυτήν την εβδομάδα στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 2,9% φθάνοντας στις 8.940,87 μονάδες, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από τις 15 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ. το πρωϊ στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι μετοχές της Tokyo Electron Ltd. εμφάνιζαν τα υψηλότερα κέρδη σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών μετά την έκθεση για τον κλάδο που δραστηριοποιείται η εταιρεία, η οποία έδειξε ότι οι πωλήσεις τσιπ διεθνώς αυξήθηκαν περισσότερο από 1/5 το τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Η ζήτηση στις ΗΠΑ είναι ο κύριος μοχλός αύξησης των κερδών των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας», ανέφερε ο Yoshihisa Okamoto, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 1,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Fuji Investment Management Co. Επενδύει σε κατασκευαστές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων όπως στην Citizen Electronics Co. και περιμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει τις δαπάνες των καταναλωτών.

Ο δείκτης Τopix στην Ιαπωνία αναρριχήθηκε κατά 2,2% φθάνοντας στις 885,85 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και των αυτοκινητοβιομηχανιών, αποτελούσαν περισσότερο από τα 2/5 των συνολικών κερδών του δείκτη. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές στην Ιαπωνία λόγω εθνικής εορτής.

Στις άλλες αγορές της περιοχής, στη Σιγκαπούρη ο Straits Times κέρδιζε ποσοστό 0,8% καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ θα αυξήσει τη ζήτηση για τα προϊόντα που εξάγει η νήσος.

Στη Ν. Ζηλανδία ο δείκτης Top 40 υποχωρούσε σε ποσοστό 2,8%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2001. Οι μετοχές της Telecom Corp. υποβαθμίστηκαν από δύο χρηματιστηριακούς οίκους μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας χθες για τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα οποία θα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών.

Οι δείκτες στη Ν. Κορέα, την Αυστραλία, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και την Κίνα κινούντο ανοδικά, τη στιγμή που οι δείκτες στο Χογκ και τις Φιλιππίνες σημείωναν πτώση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα