Ένας στους δέκα θεωρεί «φυσικές» τις κλιματικές αλλαγές

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 17:50

«Φυσική διαδικασία» θεωρεί τις κλιματικές αλλαγές ένας στους δέκα ερωτηθέντες που συμμετείχαν σε παγκόσμια έρευνα της εταιρείας Synovate το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου.

Παρότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων –περίπου 13.000 άτομα– δήλωσαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, το 9% δήλωσε ότι δεν ανησυχεί παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών –από 4% που ήταν πριν δύο χρόνια.

«Σε τελική ανάλυση, οι σημαντικότερες επιπτώσεις που πιστεύεται ότι προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές δεν έχουν διευκρινιστεί και εξηγηθεί στον κόσμο», επισημαίνει ο Στιβ Γκάρτον από την εταιρεία ερευνών αγοράς Synovate.

Εντονότερη είναι η ανησυχία του κόσμου στην Κίνα, την Κολομβία και το Εκουαδόρ, όπου σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ιδιαίτερα ανήσυχοι, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων θεωρούν τον άνθρωπο υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, σημαντικότερες αιτίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη θεωρούνται τα απορρίμματα, η αύξηση του πληθυσμού, η κατανάλωση ενέργειας και η αποψίλωση των δασών.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα