Κοινές πρωτοβουλίες με τη Γερμανία για το short selling ζητά η Γαλλία

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 17:51

Επείγοντα συντονισμό των εποπτικών Αρχών Γαλλίας και Γερμανίας για την αντιμετώπιση φαινομένων ανοικτών πωλήσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές ζήτησε η γαλλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο επικεφαλής της γαλλικής εποπτικής αρχής Ζαν Πιέρ Ζουγέ δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι επιθυμεί να δει καλύτερη εποπτεία της αγοράς ασφάλισης έναντι κινδύνων χρεοκοπίας, δηλαδή των χρηματοοικονομικών προϊόντων CDS, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση στην αγορά κρατικών ή άλλων ομολόγων.

Αντιμετωπίζουμε μια δριμεία κρίση χρέους και δημοσίων οικονομικών, που οδηγεί σε μια πρωτοφανή απουσία εμπιστοσύνης στα χρεόγραφα των κρατών της Ευρώπης, σημείωσε ο Ζουγέ.

Πρόσθεσε πως η Ευρώπη αντέδρασε έγκαιρα μέσω του μηχανισμού στήριξης αξίας 750 δισ.ευρώ που δημιούργησε για την ενίσχυση του ευρώ, αλλά «πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στο ενιαίο νόμισμα».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως κοινές γαλλο-γερμανικές πρωτοβουλίες είναι «περισσότερο απαραίτητες παρά ποτέ». Εξειδικεύοντας την πρότασή του, σημείωε πως τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα σχέδιο διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και ανάλογα μέτρα για την καταπολέμηση των ανοικτών πωλήσεων επί όλων των αξιογράφων και για την εποπτεία της αγοράς CDS, διαχωρίζοντας μεταξύ της αντιστάθμισης κινδύνου και της κερδοσκοπίας. «Διαφορετικά, μια προσωρινή απαγόρευση στις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις θα τεθεί σε εφαρμογή, όταν μπορέσουν οι εποπτικές Αρχές» συμπλήρωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα