Κρίσιμη σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις

Tουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ευελπιστεί να εισπράξει φέτος η κυβέρνηση
Σάββατο, 29 Μαΐου 2010 17:51
UPD:22:27

Πολύωρη σύσκεψη με αντικείμενο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζονται είναι η παραχώρηση ποσοστού μετοχών της ΕΥΔΑΠ, η πώληση τμήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ- με το Δημόσιο να διατηρεί το 51% της εταιρείας- η παραχώρηση αεροδρομίων, λιμανιών, εμπορευματικών κέντρων και αυτοκινητοδρόμων, η πώληση των καζίνο και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.

Από την υλοποίηση του προγράμματος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ φέτος.

Κατά περίπτωση, θα υπάρξουν, πώληση ποσοστού ή του συνόλου εταιρειών, αναζήτηση «στρατηγικών επενδυτών» και συμβάσεις παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Καμιά απόφαση για αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών

Στον απόηχο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι στην αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου θα πρέπει να ισχύσουν εντελώς διαφορετικά κριτήρια, από αυτά των ζημιογόνων.

Όσον αφορά στο πιθανό μοντέλο αποκρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί μετά την εφαρμογή της νέας ενεργειακής οδηγίας, που θα ισχύσει στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2011.

Σημειώνεται ότι στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, έγινε μία πρώτη συζήτηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, μέσω πώλησης μετοχών στο χρηματιστήριο ή πώληση μονάδων της, η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, απάντησε ότι δεν υπάρχει παρόμοιο θέμα. Σύμφωνα με την ίδια, δεν θα ήταν σωστό να πουληθούν μετοχές της ΔΕΗ την περίοδο που η χρηματιστηριακή τους αξία είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με την υπουργό, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών, οποιασδήποτε μορφής αυτή τη στιγμή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα