Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 05:34
UPD:05:52

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτης MSCI Asia Pacific Index στις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας και τη μείωση του βαρόμετρου επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, βυθίστηκαν 1,4% εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση για υλικά θα μειωθεί, οδηγώντας χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων στις 28 Μαΐου. Οι μετοχές της Mitsubishi Corp., της εταιρείας που εισπράττει το 40% των πωλήσεών της από τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, σημείωσαν απώλειες 1,9%. Οι μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ιαπωνικής Nintendo Co. η οποία πραγματοποιεί το 85% των πωλήσεών της στο εξωτερικό, αναρριχήθηκαν 1,4% καθώς το αδύναμο γιέν τόνωσε την προοπτική των κερδών στο εξωτερικό.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,5% φθάνοντας στις 112,93 μονάδες στις 9:40 π.μ. στο Τόκιο, ωθώντας την πτώση του μήνα στο 10%, τα μέγιστα από τον Οκτώβριο του 2008. Ο δείκτης υποχώρησε 13% από τα υψηλότερα επίπεδα έτους στα οποία αναρριχήθηκε στις 15 Απριλίου εν μέσω ανησυχιών ότι κάποιες χώρες τις Ευρώπης δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν το χρέος τους.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,2% στο Τόκιο, όπου κυβερνητική έκθεση έδειξε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο σε ποσοστό 1,3% έναντι του προηγούμενου έτους. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,5%, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ισχυροποιήθηκε 0,4% στη Σεούλ.

Στις ΗΠΑ την Παρασκευή 28 Μαΐου ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε απώλειες 1,2% μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από την Fitch Ratings στο ΑΑ+ από το ΑΑΑ. Η χώρα δυσκολεύεται να μειώσει το χρέος της εν μέσω της οικονομικής χρήσης που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ενωση να δημιουργήσει μηχανισμό στήριξης ύψους περίπου 1 τρισ. δολ. για να δανείσει τις αδύναμες οικονομίες της.

Οι προοπτικές για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη επηρέασαν την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής στις 28 Μαΐου, ωθώντας κατά 0,8% τον London Metals Index, τον δείκτη των έξι μετάλλων που περιλαμβάνει τον χαλκό και τον ψευδάργυρο. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου σημείωσε απώλειες 0,8% κλείνοντας στα 73,97 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Σήμερα το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,2%.

Το Institute for Supply Management-Chicago Inc. είπε ότι το επιχειρηματικό βαρόμετρο μειώθηκε στο 59,7 αυτόν τον μήνα από 63,8 τον Απρίλιο. Τα στοιχεία πάνω από το 50 καταδεικνύουν ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα