Υποχωρεί το γιέν

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 06:07
UPD:06:38

Πτωτικά κινήθηκε το γιέν έναντι των κυριότερων νομισμάτων εν μέσω εικασιών ότι η πολιτική αναταραχή θα περιορίσει την ασφάλεια του νομίσματος μετά την αποχώρηση του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος από τον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό.

Το γιέν κινήθηκε πτωτικά μετά τη δημοσκόπηση που έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους θέλουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα. Το ευρώ όδευε να σημειώσει απώλειες για έκτο συνεχόμενο μήνα έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης να τιθασεύσει τα ελλείμματα προϋπολογισμού και να περιορίσει την δημοσιονομική κρίση θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη της περιφέρειας.

Το γιέν υποχώρησε στα 91,41 ανά δολάριο στις 10:26 π.μ. στο Τόκιο από 91,06 που ήταν στις 28 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 112,56 ανά ευρώ από 111,77 που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2315 δολ. στο Τόκιο από 1,2273 δολ. στη Νέα Υόρκη.

Το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό κόμμα αποχώρησε από τον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιαπωνία μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Χατογιάμα για την απομάκρυνση υπουργού, περίπου δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν υπέρ της παύσης της ηγέτιδας Μιτσούκο Φουκουσίμα, δύο ημέρες μετά την απομάκρυνσή της από τον Χατογιάμα επειδή αρνήθηκε τη διατήρηση της αμερικανικής βάσης στην Οκινάουα.

Το ευρώ περιόρισε τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Ιανουάριο του 2009 εν μέσω εικασιών ότι οι διαπραγματευτές εξέρχονται από τις τοποθετήσεις τους στο νόμισμα.

Φέτος το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποχωρήσει 7,8%, το δολάριο ισχυροποιήθηκε 9,2% και το γιέν σημείωσε άνοδο 11,4%.

Στις 28 Μαΐου η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, λέγοντας ότι το χρέος της χώρας θα βαρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Στις 10 Μαΐου οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των αδύναμων οικονομικά χωρών ύψους περίπου 1 τρισ. δολ. Η Ισπανία κατείχε την υψηλότερη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας από το 2003.

«Η διαδικασία προσαρμογής του ιδιωτικού τομέα σε χαμηλότερο επίπεδο, αλλά και το συσσωρευόμενο εξωτερικό χρέος της χώρας θα περιορίσουν το ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Fitch.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα