Κατά της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ ο Αξελ Βέμπερ

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 19:44

Κατά της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ ή άλλες Κεντρικές Τράπεζας στην ευρωζώνη, ώστε να βοηθηθούν τα κράτη της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, τάχθηκε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ αναφέρθηκε στην προτροπή του ΔΣ της ΕΚΤ, στο οποίο συμμετέχει, να αγοραστούν από την ΕΚΤ και από τις Κεντρικές Τράπεζες των μελών της ευρωζώνης ομόλογα από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Τώρα, προέχει οι κίνδυνοι να μειωθούν» (...) «αυτή η επιχείρηση (της αγοράς ομολόγων) πρέπει να γίνει πολύ περιορισμένα, αλλά και με ακριβέστατο στόχο», επεσήμανε ο κ. Βέμπερ, αποκαλύπτοντας ότι στο ΔΣ της ΕΚΤ μειοψήφησε στο θέμα της προτροπής αγοράς ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, «η νομισματική πολιτική ακολουθεί νέους δρόμους για να καταπολεμηθεί η κρίση». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αντιμετωπίζει την πολιτική αυτή με επικρίσεις, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων της.

Εξέφρασε δε την ανησυχία του μήπως η ΕΚΤ απολέσει όλη ή μερίδιο της ανεξαρτησίας που έχει, έναντι των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα εκπληρώσει την αποστολή της, που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών», ενώ επέμεινε ότι «η ΕΚΤ δεν πρόκειται να τυπώσει επιπλέον νόμισμα».

Μάλιστα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μοντ της Δευτέρας, ο κ. Τρισέ σημείωσε ποτέ δεν σχολιάζει τις δηλώσεις συναδέλφων του, αρνούμενος να δώσει συνέχεια στη δημόσια διαφωνία του με τον κ. Βέμπερ σε αρκετά ζητήματα νομισματικής πολιτικής.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα