Aνοδος του αργού

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 05:41
UPD:05:55

Πάνω από τα 75 δολ. το βαρέλι αναρριχήθηκε στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, θα διατηρήσει την παγκόσμια ανάκαμψη με τη ζήτηση του καυσίμου.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά μετά την χθεσινή δήλωση του προέδρου της Federal Reserve Bank of Chicago, Τσαρλς Εβανς ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί εν μέσω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Περίπου 28 εκατ. άνθρωποι αναμενόταν να ταξιδέψουν στους αμερικανικούς δρόμους κατά το τριήμερο της Memorial Day, 5,8% περισσότεροι από το προηγούμενο έτος σημειώνοντας για πρώτη φορά αύξηση από το 2005, σύμφωνα με την ΑΑΑ, τον μεγαλύτερο οργανισμό αυτοκινητιστών της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο έως 1,20 δολ., ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 75,17 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 11:29 π.μ. ώρα Σύδνεϋ το αργό διαπραγματεύθηκε στα 74,44 δολ. το βαρέλι. Στις 28 Μαΐου τα συμβόλαια του καυσίμου υποχώρησαν 58 σεντς, ποσοστό 0,8%, κλείνοντας στα 73,97 δολ. το βαρέλι. Τον Μάϊο τα συμβόλαια σημείωσαν απώλειες 13,6%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008.

Χθες δεν έγιναν συναλλαγές στο floor λόγω της αργίας Memorial Day στις ΗΠΑ και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα υπολογιστούν σήμερα.

Η ζήτηση βενζίνης συνήθως αυξάνεται από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο καθώς ο κόσμος ταξιδεύει για τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν για τρίτη εβδομάδα φθάνοντας στα 221,6 εκατ. βαρέλια, 5,8% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας, ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.

Η αποτυχία της BP Plc να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού αύξησε τις εικασίες ότι το ατύχημα ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος της offshore εξερεύνησης. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει υποθαλάσσια ρομπότ για τον τεμαχισμό του αγωγού που προκάλεσε τη διαρροή ανοιχτά της Λουϊζιάνα, περιορίζοντας την αύξηση της ροής καθώς κάνει μία ακόμα προσπάθεια να σταματήσει την μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 74,60 δολ. το βαρέλι, 5 σεντς χαμηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 11:30 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ σημείωσαν άνοδο 63 σεντς, ποσοστό 0,9%, κλείνοντας στα 74,65 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα