Κίνα: Χαμηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 06:43

Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκε τον Μάϊο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, σημάδι ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να μετριαστεί στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο Purchasing Managers’ Index υποχώρησε στο 53,9 από 55,7 τον Απρίλιο – εποχιακώς προσαρμοσμένος – ανακοίνωσε σήμερα η Federation of Logistics and Purchasing μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Οι εικασίες για τα μέτρα της κυβέρνησης στην ακίνητη περιουσία επηρεάζει την οικονομία με τη μείωση των πωλήσεων και των κατασκευών ενώ η κρίση στην Ευρώπη περιορίζει τη ζήτηση για εξαγωγές. Η Κίνα μπορεί να καθυστερήσει να αυξήσει τα επιτόκια ή να επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματός της, γιουάν, έναντι του δολαρίου μετά την ανάπτυξη της οικονομίας της με ρυθμό 11,9% το πρώτο τρίμηνο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές διευρύνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες του MSCI Asia Pacific Index από τον Οκτώβριο του 2008. Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχωρούσε 0,16% φθάνοντας στις 2.587,924 μονάδες στις 10:49 π.μ. τοπική ώρα.

Χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο είπε στο Τόκιο ότι ο κόσμος πρέπει να προστατευθεί έναντι μιας πιθανής οικονομικής συρρίκνωσης.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 5,31% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25% από τον Δεκέμβριο του 2008 μετά τη μείωσή τους στην προσπάθεια περιορισμού της οικονομικής κρίσης. Το γιουάν διαπραγματεύεται σε περίπου 6,83 ανά δολάριο βάσει της νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκε

τον Ιούλιο του 2008 με στόχο τη στήριξη των εξαγωγέων.

Τον Μάϊο ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 9,7%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Αύγουστο, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση του χρέους στην Ευρώπη επιδεινώνεται και ότι η κυβέρνηση θα λάβει πιο σκληρά μέτρα για την ακίνητη περιουσία. Ο δείκτης φέτος έχει υποχωρήσει πλέον του 20%.

Ο δείκτης παραγωγού υποχώρησε στο 58,2 από 59,1 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 54,8 από 59,3 και ο δείκτης παραγγελιών για εξαγωγές μειώθηκε στο 53,8 από 54,5.

Ο δείκτης παραγωγής της Κίνας, σύμφωνα με την HSBC Holdings Plc και την Markit Economics, υποχώρησε στο 52,7 τον Μάϊο, και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009. Η έρευνα της HSBC καλύπτει περισσότερες από 400 βιομηχανίες, και βαρύνει περισσότερο έναντι του PMI των μικρότερων ιδιωτικών επιχειρήσεων που υπολογίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα