Σε χαμηλό 13 μηνών η μεταποίηση

Το Μάιο
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 11:25

Σε χαμηλό 13 μηνών υποχώρησε το Μάιο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τη μεταποίηση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μειώθηκε στις 41,8 μονάδες από τις 43,6 μονάδες του Απριλίου, υποδηλώνοντας σημαντική και επιταχυνόμενη επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών της ελληνικής μεταποιητικής οικονομίας.

Η μείωσή του υπογραμμίστηκε από την ταχύτερη συρρίκνωση των τεσσάρων από τις πέντε παραμέτρους του, την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες, την απασχόληση και τα αποθέματα προμηθειών.

Σύμφωνα με τη Markit, οι Έλληνες κατασκευαστές προχώρησαν σε ραγδαία μείωση της παραγωγής τους το Μάιο, καθώς ο όγκος των εισερχόμενων νέων εργασιών υποχώρησε περαιτέρω. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με ταχύ ρυθμό σε σύγκριση με τον Απρίλιο, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο μείωσης σε εννέα μήνες. Τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ότι οι εγχώριες νέες εργασίες μειώθηκαν με εντονότερο ρυθμό σε σχέση με τις νέες παραγγελίες εξαγωγών.

Οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν επίσης άνοδο των τιμών εισροών το Μάιο. Η αύξηση των τιμών εισροών επιταχύνθηκε με σημαντικό ρυθμό, ο οποίος ήταν ο εντονότερος από τον Αύγουστο του 2008. Ποσοστό ακριβώς 31% των ερωτηθέντων ανέφερε υψηλότερο κόστος των προμηθειών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υψηλότερη τιμή στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πλαστικά, το αλουμίνιο και το νάυλον.

Ο έντονος ανταγωνισμός και η χαμηλή ζήτηση έφερε τους κατασκευαστές σε αδυναμία να μεταβιβάσουν το αυξημένο κόστος των εισροών στους πελάτες τους, το Μάιο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χρεώσεις να μειωθούν για εικοστό συνεχή μήνα. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Καθώς οι παραγγελίες νέων εργασιών και οι χρεώσεις μειώθηκαν την ίδια χρονική περίοδο που εξακολούθησε η αύξηση των τιμών εισροών, οι κατασκευαστές θεώρησαν απαραίτητο να περιορίσουν το κόστος τους το Μάιο. Συνεπώς, τα επίπεδα στελέχωσης, η αγοραστική δραστηριότητα και τα αποθέματα προμηθειών συρρικνώθηκαν σε

σύγκριση με τον Απρίλιο. Η απασχόληση μειώθηκε για εικοστό πέμπτο συνεχή μήνα και με σημαντικό ρυθμό. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι τόσο η φυσιολογική μείωση όσο και οι απολύσεις χρησιμοποιήθηκαν για την ορθολογική οργάνωση του εργατικού δυναμικού. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα προμηθειών και πρώτων υλών μειώθηκαν σημαντικά. Υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες εφάρμοσαν πολιτικές περιορισμού των αποθεμάτων.

Για τρίτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης πρώτων υλών από τους προμηθευτές. Η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε ελαφρώς, παρά την περαιτέρω απότομη μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στις ελλείψεις συγκεκριμένων βασικών προϊόντων και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα.

«Το δεύτερο στάδιο της διπλής ύφεσης της ελληνικής οικονομίας είναι όλο και πιο φανερό ότι πρόκειται να αποβεί το ίδιο δυσοίωνο, αν όχι χειρότερο, σε σύγκριση με το πρώτο στάδιο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών αρχίζει να καταγράφει τιμές τόσο χαμηλές όσο και εκείνες που κατέγραψε στην καρδιά της προηγούμενης ύφεσης, ενώ η παραγωγή, η απασχόληση και τα αποθέματα προμηθειών βαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση», δήλωσε η Gemma Wallace, οικονομολόγος της Markit.

Όπως σημείωσε, «ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο της τελευταίας περιόδου της έρευνας ήταν η περαιτέρω απόκλιση μεταξύ της ραγδαίας αύξησης των τιμών εισροών και της μείωσης των τιμών εκροών. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον της απασχόλησης, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν περαιτέρω το κόστος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα