Συναντώνται σήμερα στα γραφεία του ΣΕΒ εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ, με αντικείμενο διαπραγμάτευσης την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για το 2010.
Ο ΣΕΒ –που τάσσεται υπέρ της απαρέγκλιτης υλοποίησης των μέτρων που υποδεικνύει το Μνημόνιο- αναμένεται να προτείνει τριετές πάγωμα των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Μικρή και σταθερή αύξηση στους μισθούς για την επόμενη τριετία προτείνει η ΕΣΕΕ, ενώ οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), «βλέπουν πάγωμα» για φέτος και συζητούν μικρές αυξήσεις (0,5%) για το 2011 και το 2012.
«Οι θέσεις της Συνομοσπονδίας είναι δεδομένες», ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και υπογράμμισε ότι πρόσθετο ζήτημα πια είναι «η θωράκιση και η προστασία της ΕΓΣΣΕ, η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μαζί με το συνολικότερο πλαίσιο των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που το αμφισβητούν Βρυξέλλες, Αθήνα και Εργοδότες».
Υπενθυμίζεται πως η ΓΣΕΕ απείχε από τη χθεσινή συνάντηση των εργοδοτών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που είχε ως αντικείμενο τις εργασιακές σχέσεις, βάσει όσων προβλέπει το Μνημόνιο συνεννόησης με την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ).
Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος τη χαρακτήρισε «ιλαροτραγωδία» και ως προς τη διαδικασία και ως προς το περιεχόμενο. «Ας μην κουράζονται στο υπουργείο Εργασίας για να φτιάχνουν τέτοιους νόμους, ας πάρουν έτοιμο το σημείωμα που έχει δώσει και στην τρόικα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών», είπε χαρακτηριστικά.
«Ή θα υλοποιήσουμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας, χωρίς άρνηση της πραγματικότητας, χωρίς υπεκφυγές ή θα καταποντιστούμε», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.
Γ. Πεταλωτής: Δεν βλάπτει η μιρκή αύξηση απολύσεων
«Δεν θα κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα», είπε, μιλώντας στο ρ/σ Real fm, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι μία αύξηση των απολύσεων σε πολύ μικρό αριθμό εντός του νόμιμου πλαισίου, δεν βλάπτει ουσιαστικά τους εργαζόμενους.
«Στόχος», πρόσθεσε, «είναι οι επιχειρήσεις να γίνουν αποδοτικότερες, πιο παραγωγικές και να μην χρειάζεται να καταργούνται θέσεις εργασίας».