Ανοδικό κλίμα στα βαριά

Στα υψηλότερα 8 εβδομάδων η Ευρώπη
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:30

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα blue chips στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μετά την είδηση ότι ο τομέας παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε για ένατο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό συγκριτικά με το Σεπτέμβριο.

Ο τεχνολογικός τομέας όμως επηρεάστηκε από την είδηση για περικοπές θέσεων εργασίας από την Applied Materials, η οποία έχασε περισσότερο από το 6% της αξίας της. Οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, αναμένοντας τα αποτέλεσμα από τις εκλογές στο Κογκρέσο αλλά και τη σημερινή απόφαση της Φέντεραλ Ρεζέρβ για τα επιτόκια.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 106,67 μονάδες, ποσοστό 1,24%, φθάνοντας στις 8.678,27 μονάδες. Ανοδο 4,63 μονάδων, ποσοστό 0,33%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.401,17 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου οκτώ εβδομάδων εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων από τους κύκλους των επενδυτών, αλλά και χάρη στο στήριγμα που δέχθηκε η αγορά από τον ευαίσθητο στις διακυμάνσεις των επιτοκίων χρηματοοικονομικό τομέα.

Οι μετοχές του τομέα ασφαλειών, όπως της γερμανικής Allianz και της βρετανικής Aviva, υποκίνησαν την άνοδο, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κάνουν επιλεκτικές αγορές μετοχών που είχαν δεχθεί τελευταίως μεγάλο πλήγμα.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε κατά 0,5%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,93%. Ο δείκτης DJ Stoxx για τον κλάδο ασφαλειών ενισχύθηκε κατά 3,1%, καθώς οι μετοχές της Allianz, Munich Re και Aviva ενισχύθηκαν περισσότερο από 5% η καθεμία.

Με την άνοδο αυτή οι ζημίες του τομέα ασφαλειών από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα περιορίστηκαν στο 44% από το 60% που ήταν πριν από ένα μήνα.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε επίσης και η μετοχή της Vivendi Universal (8,5%), μετά τις φήμες ότι ο βελγικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Belgacom βρίσκεται σε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη συγχώνευση με τη Cegetel, όπου η Vivendi έχει μερίδιο.

Αντίθετα, ο τεχνολογικός τομέας στην Ευρώπη επηρεάστηκε από την εξασθένηση του τομέα υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ. Πτώση κατέγραψε επίσης και ο τομέας λιανικής, μετά τις απώλειες της τάξης του 7% της μετοχής της Marks & Spencer, λόγω της εξασθενημένης απόδοσης της εταιρείας στις βασικές επιχειρήσεις της στη Βρετανία, παρά τα θετικά συνολικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.

Στο Τόκιο ο δείκτης Νikkei έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη στη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων, χάρη στη μεγάλη άνοδο των μετοχών τεχνολογίας.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα