Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2002 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές με τον δείκτη Nikkei να αναρριχάται πάνω από τις 9.000 μονάδες για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων. Οι μετοχές της Advantest Corp. και της Tokyo Electron Ltd. κινήθηκαν ανοδικά μετά το κλείσιμο του Nasdaq στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης με κέρδη για πέμπτη συνεχή ημέρα και για δεύτερη φορά το τρέχον έτος.

«Το ράλι στις ΗΠΑ στηρίζει τις ιαπωνικές μετοχές και ενθαρρύνει τους επενδυτές να προχωρήσουν στην αγορά μετοχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου ένα δισ. δολ. σε μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co., συμπληρώνοντας ότι προτιμά μετοχές της Sharp Corp.

Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. σημείωναν κέρδη μετά την έκθεση για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, η οποία έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία κατά το μεγαλύτερο μέρος της επεκτάθηκε τον Οκτώβριο για ένατο μήνα. Το δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε 2,5 εβδομάδες έναντι του γιεν, αυξάνοντας την αισιοδοξία ότι η αξία των πωλήσεων των εταιρειών εκτός χώρας θα αυξηθεί.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο κέρδιζε ποσοστό 1,2% φθάνοντας στις 9.042,69 μονάδες, υπερβαίνοντας τις 9.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 21 Οκτωβρίου στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Ο Topix κέρδιζε 0,6% φθάνοντας στις 890,88 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν περίπου το 1/3 των συνολικών κερδών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο Kospi κέρδιζε ποσοστό 2%. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. σημείωναν κέρδη, καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία ότι αργότερα σήμερα η Federal Reserve θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία παραγωγής memory chip πραγματοποιεί περίπου το 1/5 των συνολικών της πωλήσεων. Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κινείτο ανοδικά κατά 0,9%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι και η Κεντρική Τράπεζα της νήσου θα προσαρμόσει τα επιτόκιά της με αυτά της Fed.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδιζε ποσοστό 0,7%, μετά την ανακοίνωση της News Corp. για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, περίοδος κατά την οποία τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν ως αποτέλεσμα της αύξησης της διαφημιστικής δαπάνης στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα δίκτυα των ΗΠΑ.

Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, τη Σιγκαπούρη, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες κινούντο επίσης ανοδικά, ενώ ο δείκτης στη Μαλαισία εμφάνιζε ελαφρά διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα