Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 15:57
UPD:16:10

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημειώνεται, σχετικά με το ποσοστό αναπλήρωσης, ότι «δεν είναι δυνατό να τίθενται στη συζήτηση θέματα τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί στις σχετικές συμφωνίες. Ακόμη περισσότερο, όταν ο συγκεκριμένος όρος αναιρεί τα βασικότερα και ουσιωδέστερα σημεία της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης».

Σύσκεψη για το κρίσιμο ζήτημα του ασφαλιστικού πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο επίκεντρο οι συστάσεις της τρόικας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και οι τρόποι αντίδρασης της κυβέρνησης.

Η τρόικα ζητεί αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με το ποσοστό αναπλήρωσης στο νέο σύστημα, συμπεριλαμβανομένης και της βασικής σύνταξης, να μην υπερβαίνει το 45% - 48%.

Στις επαφές των εμπειρογνωμόνων με τους εκπροσώπους του υπουργείου, που ολοκληρώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η τρόικα ζήτησε από το 2015 να αλλάξει ο τρόπος καθορισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους και να υπολογίζεται με το 1,2% για κάθε έτος από 2%.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας έθεσαν θέμα ανατροπής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (όπως έχει διαμορφωθεί στο νομοσχέδιο), να ισχύσει, από το 2013, ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο και να επιβάλλεται η ποινή της μείωσης της σύνταξης (6% το χρόνο) σε όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.

«Απαντώντας» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι «τα νούμερα και οι ημερομηνίες είναι στο Μνημόνιο».

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η γενική γραμματέας, Αθηνά Δρέττα, σε επιστολή της προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, Σ. Ντερούζ, σημειώνει, σχετικά με το ποσοστό αναπλήρωσης, ότι «δεν είναι δυνατό να τίθενται στη συζήτηση θέματα τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί στις σχετικές συμφωνίες. Ακόμη περισσότερο, όταν ο συγκεκριμένος όρος αναιρεί τα βασικότερα και ουσιωδέστερα σημεία της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης».

Επιστολή στο ίδιο πνεύμα εστάλη και από τον κ. Λοβέρδο στο Φινλανδό επίτροπο Ολι Ρεν.

«Φαίνεται πως ο υπουργός ή πολύ αργά το κατάλαβε ή προσπάθησε να μας εξαπατήσει με ένα σχέδιο νόμου που δεν εμπεριέχει τα ίδια σκληρά, αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα με αυτά που επιδιώκουν οι Βρυξέλλες και υιοθετεί η Αθήνα», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς τόνισε πως «η προμετωπίδα του μνημονίου για το ασφαλιστικό μας έχει δέσει χειροπόδαρα» διότι η ενότητα για το ασφαλιστικό ξεκινά με την επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει καμία αλλαγή αν δε βρίσκεται σε στενή διαβούλευση με το ΔΝΤ, την Ε.Ε και την ΕΚΤ.

Μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89, πρόσθεσε πως βάσει του μνημονίου, «αυτό το νομοσχέδιο που έχει φτιάξει η κυβέρνηση δεν μπορεί να το περάσει αν δε συμφωνήσουν και ΕΕ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα