Εμμένει σε μηδενικές αυξήσεις ο ΣΕΒ

Κοινό μέτωπο για θωράκιση του 13ου - 14ου μισθού
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 16:55
UPD:18:10

«Η βούληση μας είναι -και έχει έμπρακτα αποδειχθεί η προσπάθεια- να μην περικοπούν μισθοί», είπε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Παρέμεινε στη θέση του για μηδενικές αυξήσεις μισθών την επόμενη τριετία ο ΣΕΒ, πρόταση που βρήκε καθολική αποδοχή από όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη συνάντηση με αντικείμενο τη νέα ΕΓΣΣΕ.

Η στάση αυτή των εργοδοτών βρήκε αντίθετη τη ΓΣΕΕ, η οποία πρότεινε αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε για ακόμα μια φορά ότι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο της τρόικας για τα εργασιακά, καθώς, όπως είπε «αποτελεί νόμο του κράτους».

«Είναι πολλά αυτά που λέει ο νόμος του κράτους, είναι πολλά αυτά που μας περιορίζουν, με δεδομένες τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος παραδέχθηκε ότι το μνημόνιο που υπαγορεύει η τρόικα στην Ελλάδα, «ρίχνει βαριά σκιά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις» για τη νέα ΕΓΣΣΕ.

Θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού

Σημειώνεται ωστόσο πως παρά τις διαφωνίες της Συνομοσπονδίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις, φαίνεται πως τελικά διασφαλίζεται η διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

«Η βούληση μας είναι -και έχει έμπρακτα αποδειχθεί η προσπάθεια- να μην περικοπούν μισθοί», είπε μετά τη συνάντηση ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Συζητούμε την απόλυτη θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε: «Οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν την θετική βούληση τους να υπάρχει αυτή η θωράκιση».

Τόνισε ακόμα ότι η ΓΣΕΕ επιθυμεί μία «ΕΓΣΣΕ η οποία θα παράγει αποτέλεσμα προστατεύοντας το εισόδημα των εργαζομένων, θα θωρακίζει αποφασιστικά το 13ο και 14ο μισθό από κάθε επιβουλή, θα έχει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων».

«Ισχύει ο κατώτατος μισθός»

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο διατήρησης του υφιστάμενου κατώτατου ορίου των 740 ευρώ, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι οι εργοδότες δήλωσαν ότι «υπάρχει απόλυτος σεβασμός της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ».

«Είναι ξεκάθαρο ότι ισχύει ο κατώτατος μισθός, είτε υπογραφεί είτε όχι, η νέα Σύμβαση», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΣΕΕ: Οφείλουμε να διασφαλίσουμε σταθερές αμοιβές

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την ΕΓΣΣΕ με αισιοδοξία και όχι με νοσταλγία και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να περιφρουρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, να προστατεύσουμε το ετήσιο εισόδημα και να διασφαλίσουμε μία σταθερή αμοιβή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

«Ακόμη και σήμερα κάποιοι οφείλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να συμφωνούν, να εφαρμόζουν και να τηρούν αυτά που υπόσχονται και πιστεύω ότι όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι, εργοδότες και εργαζόμενοι, έχουμε κάθε καλή πρόθεση να το πράξουμε», συμπλήρωσε.

Η επόμενη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ ορίστηκε για τις 14 Ιουνίου στα γραφεία της ΕΣΕΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουν τους εργαζομένους σε φτώχεια

«Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επικαλούμενοι το τριετές πάγωμα των μισθών που περιέχεται στο μνημόνιο συνεργασίας, αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων για τα επόμενα τρία χρόνια», σχολίασε με αφορμή τη συνάντηση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι μεγαλοεκδότες μαζί με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. καταδικάζουν, μετά τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στη φτώχεια και την ανεργία», είπε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα