Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 16:44
UPD:18:09
A- A A+

Στην προκήρυξη διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο προχώρησε σήμερα η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Το εμπορευματικό κέντρο θα εκτείνεται σε 588 στρέμματα, ενώ η ανάθεσή του θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης.

Από το διαγωνισμό θα προκύψει ανάδοχος, ο οποίος θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 40 έτη του εμπορευματικού κέντρου που θα κατασκευαστεί.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ προσβλέπει μέσα από τη δημιουργία του, στον εκσυγχρονισμό των εμπορευματικών μεταφορών, αλλά και στην ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού κόμβου μεταφορών.

Σύμφωνα με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, η διάρκεια κατασκευής διακρίνεται σε τρεις περιόδους:

- Περίοδος Τ1 με διάρκεια 18 μηνών από την έναρξη ισχύος της παραχώρησης, στην οποία θα κατασκευασθούν και θα λειτουργήσουν κατ’ ελάχιστον κτίρια που αντιστοιχούν σε ποσοστό 20%, των μέγιστων επιτρεπομένων όρων και περιορισμών δόμησης και κατ’ όγκον εκμετάλλευσης που ισχύουν κατά το χρόνο υποβολής της Προσφοράς και θα κατασκευαστεί η βασική σιδηροδρομική υποδομή εντός του Εμπορευματικού Κέντρου.

- Περίοδος Τ2 με διάρκεια 60 μηνών από την έναρξη ισχύος της παραχώρησης, στην οποία θα κατασκευασθούν και θα λειτουργήσουν συνολικά κατ’ ελάχιστον κτίρια που αντιστοιχούν σε ποσοστό 90%, των μέγιστων επιτρεπομένων όρων και περιορισμών δόμησης και κατ’ όγκον εκμετάλλευσης που ισχύουν κατά το χρόνο υποβολής της Προσφοράς και θα ολοκληρωθεί το συνοδευτικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

- Περίοδος Τ3 (προαιρετική) με διάρκεια 5 ετών από την ολοκλήρωση της περιόδου Τ2, στην οποία θα είναι δυνατή η κατασκευή και η λειτουργία των υπολειπόμενων τετραγωνικών μέτρων αποθηκών που επιτρέπουν οι όροι δόμησης.

Ο ανάδοχος θα πρέπει επίσης να καταβάλλει οικονομικό αντάλλαγμα προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει: α) ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της εταιρείας παραχώρησης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα που θα προσφερθεί και β) δωρεάν μεταβίβαση του 15% των μετοχών της εταιρείας παραχώρησης μετά την περίοδο Τ1.

Σύμφωνα με τους όρους δόμησης του ακινήτου – που εφάπτεται των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ - υπάρχει η δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Παράλληλα, το ακίνητο διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ βρίσκεται σε φάση κατασκευής η σιδηροδρομική σύνδεσή του με το λιμένα του Ν. Ικονίου.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα τεύχη δημοπράτησης (Προκήρυξη και Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης) από τα γραφεία της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. από την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 έως την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010.

Η προκήρυξη προβλέπει διαδικασία διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους επί του Σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης, ενώ οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να κατατεθούν στη ΓΑΙΑΟΣΕ έως τη Τρίτη 22 Ιουνίου 2010. Η διαδικασία υποβολής προσφορών εκπνέει τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010.

Δ. Ρέππας: Mεγάλο βήμα για την ανταγωνιστικότητα της oικονομίας

«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα για την ανταγωνιστικότητα της oικονομίας μας, η οποία είναι απολύτως συνδεδεμένη με τις μεταφορές. Το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο αναβαθμίζει τις υποδομές της χώρας και αλλάζει τον χάρτη των μεταφορών στην πατρίδα μας. Είναι μία αναπτυξιακή δυνατότητα, ένα έργο μοναδικό για την Ελλάδα, που τώρα αποκτά βάσιμη προοπτική», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

«Αναπτύσσοντας τη στρατηγική μας στον τομέα των εμπορευματικών συνδυασμένων μεταφορών, προωθούμε μία επένδυση ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Ρέππας, τονίζοντας πως «με την ολοκλήρωση του έργου αυτού δίνουμε πολύ μεγάλη ώθηση στις εμπορευματικές μεταφορές και ενισχύουμε αποφασιστικά τη συμμετοχή του σιδηροδρόμου σε αυτές. Μία αισιόδοξη πράξη σε μία εποχή που μας κατακλύζουν δυσάρεστες ειδήσεις».

Προτεινόμενα για εσάς