Αντιδράσεις για την παράταση επιστροφής ΦΠΑ

Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 11:15
UPD:15:06

Έντονη κριτική τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων δέχθηκε η κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση του ΥΠΟΙΚ να παρατείνει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου την προθεσμία επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

Για άσκηση αντιαναπτυξιακής πολιτικής έκανε χθες λόγο ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Σταϊκούρας.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η τεχνητή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καταφεύγοντας όμως, όχι, όπως θα έπρεπε, σε ένταση των προσπαθειών στο σκέλος της μείωσης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού της σπατάλης, αλλά σε έμμεσο δανεισμό από τις επιχειρήσεις, κυρίως τις εξαγωγικές», είπε χαρακτηριστικά

Πρόσθεσε ότι «σ' αυτή την κυβερνητική επιλογή “παγώματος” της επιστροφής ΦΠΑ οφείλεται το 12% της μείωσης του ελλείμματος το 1ο τετράμηνο του 2010, επιβεβαιώνοντας έτσι την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για εικονική μείωση του ελλείμματος και υπογραμμίζοντας τις σοβαρές αδυναμίες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Ανάκληση της παράτασης ζητά ο ΣΕΒΕ

Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την άμεση ανάκληση της παράτασης -με την ΠΟΛ 1072/26.05.10- μέχρι 30.09.10 της απόφασης για πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ που ουσιαστικά συνεπάγεται η ΠΟΛ 1016/01.03.10 και συνιστά απειλή της βιωσιμότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων ζήτησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με χθεσινή επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Οικονομικών, Παπακωνσταντίνου και στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη.

Στη επιστολή της η διοίκηση του ΣΕΒΕ αναφέρει ότι, αν και οι εξαγωγείς κατανοούν τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας και τις επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία, αλλά και την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια στην αντιμετώπισή τους, καταθέτουν την έκπληξη και τον αιφνιδιασμό τους για την παράταση από το υπουργείο Οικονομικών του μέτρου ουσιαστικού παγώματος ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αποτελεί καίριο πλήγμα γι' αυτές, την οποία και χαρακτηρίζουν εμπαιγμό των επιχειρήσεων και πρόσθετο πλήγμα στην κλονισμένη ρευστότητα και την πιστωτική ασφυξία τους, αυτή την περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο ΣΕΒΕ ζητά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για την άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών αλλά και την εξέταση των εναλλακτικών προτάσεων, που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΕΒΕ στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγκεκριμένα:

1. Συμψηφισμό του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ εξαγωγικών επιχειρήσεων, από την κατάθεση της σχετικής αίτησης επιστροφής, με υποχρεώσεις που δημιουργούνται για την επιχείρηση προς το Δημόσιο, όχι μόνο φορολογικές (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, κ. ά.) αλλά και προς άλλους οργανισμούς/φορείς του Δημοσίου όπως ασφαλιστικές εισφορές για το ΙΚΑ.

2. Δανειοδότηση επιχειρήσεων με εγγύηση Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν στις οφειλόμενες από το Δημόσιο επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ.

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού θέλει το ΕΒΕΑ

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να μην ισχύσει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για νέα παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 για την επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, ζήτησε με επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ προτείνοντας το συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που τυχόν έχουν.

Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι εάν δεν δοθεί άμεσα, έστω και αυτή η μικρή ανάσα στις επιχειρήσεις, οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες θα είναι δραματικές. Ζητείται, μάλιστα, από τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, ώστε να ακούσει τις απόψεις του.

ΕΣΕΕ: Έμμεσος δανεισμός του δημοσίου από τις επιχειρήσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γραμμή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία με επιστολές που απέστειλε σήμερα προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι η απόφαση του υπουργείου αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, ενώ στερεί τις επιχειρήσεις από αναγκαία για την επιβίωσή τους κεφάλαια κίνησης, οδηγώντας τις σε πηγές χρηματοδότησης με υψηλό επιτόκιο δανεισμού.

Χαρακτηρίζει επίσης την παράταση του «παγώματος» επιστροφής ΦΠΑ έμμεσο δανεισμό του ελληνικού δημοσίου από τις επιχειρήσεις, ενώ επαναπροτείνει τη λύση του συμψηφισμού του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α,. το οποίο ξεπερνά το 1 δις ευρώ, με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ επιχειρήσεων.

Ζητεί τέλος την παράταση της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων προμηθευτών / πελατών, η οποία τώρα είναι έως τις 25 Ιουνίου 2010, προκειμένου να είναι συνεπείς οι επιχειρήσεις ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

ΣΒΒΕ: «Ομηρεία των επιχειρήσεων» η απόφαση

«Ομηρεία των επιχειρήσεων» αλλά και «έμμεση στάση πληρωμών», χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) την απόφαση παράτασης πληρωμών στις επιστροφές ΦΠΑ, σε επιστολή διαμαρτυρίας του προς υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και προειδοποιεί για αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, από την αδυναμία πληρωμών προς προμηθευτές, έως την πιθανή χρεοκοπία τους.

Επικαλείται μάλιστα επιχειρηματική έρευνα στη Βόρεια Ελλάδα, από την οποία προκύπτει ότι ήδη οι οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς τις εταιρίες ξεπερνούσαν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο μέσος χρόνος οφειλής κυμαινόταν μεταξύ 12 και 20 μηνών.

Αντιδρά το ΒΕΑ

«Το περαιτέρω πάγωμα της επιστροφής ΦΠΑ και μάλιστα έως 30/9 εκτρέπει τις επιχειρήσεις για δεύτερη φορά από τους προγραμματισμούς τους σε μία πολύ κρίσιμη καμπή της λειτουργίας τους, όταν η έλλειψη ρευστότητας πλήττει ιδιαίτερα τις μικρότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις, παράλληλα με τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών και την αύξηση του κόστους του χρήματος», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Το ΒΕΑ σημειώνει ότι η καταστρατήγηση που γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ χωρίς έλεγχο, «δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία ώστε να τιμωρηθούν συλλήβδην οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ η πλέον λογική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, θα ήταν τουλάχιστον ο κατ΄αρχήν συμψηφισμός των οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο με τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς αυτές».

ΣΕΠΕΕ: Επιστολή διαμαρτυρίας στον ΥΠΟΙΚ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Οικονομικών για την παράταση στις επιστροφές ΦΠΑ, έστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), τονίζοντας ότι με την απόφαση αυτή επιδεινώνεται δραματικά το ήδη τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων. Στην επιστολή ο Σύνδεσμος ζητά από τον ΥΠΟΙΚ να δώσει εντολή άμεσης αποκατάστασης της ομαλής επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα