Αμεσα η πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 06:01
UPD:16:59

H εξυγίανση του ΟΣΕ αποτελεί δέσμευση με βάση το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την τρόικα Ε.Ε. - ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Λίαν συντόμως θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου για την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και για τις υπόλοιπες εταιρείες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της επόμενης τριετίας, με στόχο έσοδα ύψους 1 δισ. το χρόνο.

«Στον ΟΣΕ προχωράμε άμεσα σε πρόσληψη χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου. Εντός ολίγων ημερών ξεκινάει η αναδιάρθρωση και η αξιοποίηση του ΟΣΕ», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι η εξυγίανση του ΟΣΕ αποτελεί δέσμευση με βάση το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την τρόικα Ε.Ε. - ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Στο σχέδιο εξυγίανσης του οργανισμού, ο οποίος έχει συσσωρευμένο χρέος 10 δισ. ευρώ και ετήσιο έλλειμμα ύψους 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται: Πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και εκχώρηση management, εισφορά σταθμών και εμπορικών ακινήτων σε εταιρεία ειδικού σκοπού και ανάπτυξη μέσω συμβάσεων παραχώρησης, συμβάσεις παραχώρησης των Εμπορευματικών Κέντρων Θριασίου Πεδίου, Θεσσαλονίκης, ενώ προωθείται το κλείσιμο ζημιογόνων δρομολογίων, ο εξορθολογισμός στελέχωσης και μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού και ο καθορισμός διεταιρικών συμβάσεων με όρους αγοράς, προμηθειών, συντήρησης.

Το πλήρες πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, τον κορμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για τα επόμενα χρόνια αποτελούν συμβάσεις παραχώρησης σε δρόμους, περιφερειακά λιμάνια, αεροδρόμια, περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις στις εταιρείες δικτύων και στο βάθος των εμπορικών τραπεζών και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι διατηρείται το 51% ως ποσοστό του Δημοσίου, τόσο για τη ΔΕΗ όσο και το 20% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

Γ. Πεταλωτής: Η κυβέρνηση λειτουργεί συντεταγμένα

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά, με αφορμή τα όσα γράφτηκαν στον Τύπου περί διαμάχης στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν είναι τσακωμός».

Σχετικά με το λόγο που ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους υπουργούς, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού προηγήθηκε της συζήτησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη ότι βγήκε προς τα έξω μια στρεβλή άποψη για το τι εγινε σε αυτό το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και επισήμανε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά και συντεταγμένα.

Πρόσθεσε δε ότι ειπώθηκαν πράγματα και θεωρήσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή χρησιμοποιήθηκαν αποσπασματικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι κανένα στέλεχος δεν “παραδέχτηκε” ότι πρόκειται για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι αξιοποίηση, επαναλαμβάνοντας ότι κάποια πράγματα βγήκαν προς τα έξω στρεβλά.

Για το τι θα γίνει με την ΚΕΔ, σημείωσε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ΚΕΔ με την χειραγώγηση από την κυβέρνηση της ΝΔ ιδίως, μεθόδευσε και ξεπούλησε τη δημόσια περιουσία στη Μ. Βατοπεδίου, με τους κουμπάρους που προΐσταντο της προηγούμενης κατάστασης και εκεί χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση της ΚΕΔ και της δημόσιας περιουσίας».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός να γίνει η ΚΕΔ πραγματικά ένας οργανισμός που θα αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ
  • ΕΥΔΑΠ
  • ΟΤΕ
  • ΟΠΑΠ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα