Συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης

Συνεδρίαση του Eurogroup
Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 23:42
UPD:08/06/2010 02:09

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup βρέθηκε και η αποδοτικότητα των μέτρων που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Ισπανία και η Πορτογαλία, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν, να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα «θαρραλέα» μέτρα που έλαβαν οι δύο χώρες.

Σε συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης των χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ύψους 750 δισ. ευρώ, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται πως εκ των 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν από την ΕΕ και 250 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναφερόμενος στη συνδρομή της ΕΕ στο μηχανισμό ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερσημείωσε ότι το ένα σκέλος αφορά στα 60 δισ. ευρώ που μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους κοινοτικούς πόρους και το δεύτερο στα 440 δισ. ευρώ μέσω εγγυημένων δανείων από όλα τα κράτη μέλη του ευρώ, χωριστά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Eurogroup: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Γιούνκερ - Ο. Ρεν

Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Γιούνκερ - Ο. Ρεν

Σε ό,τι αφορά τα 440 δισ. ευρώ, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο οργανισμός αυτός, με έδρα το Λουξεμβούργο και δικό του διοικητικό συμβούλιο, θα δανείζεται από τις αγορές, με την εγγύηση των χωρών του ευρώ και έτσι θα μπορεί να δανείσει απευθείας σε μία χώρα της ευρωζώνης που ενδεχομένως αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού.

Όπως διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε ένα μήνα και θα λειτουργήσει τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, αν κάποια χώρα της ευρωζώνης αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κοινό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα διαπραγματευθεί με την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πρόγραμμα δε αυτό, όπως εξήγησε, θα θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα λαμβάνει το Eurogroup, στη βάση της αξιολόγησης της Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις από Ισπανία-Πορτογαλία ζητούν Ρεν-Γιούνκερ

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup βρέθηκε και η αποδοτικότητα των μέτρων που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Ισπανία και η Πορτογαλία, με τον επικεφαλής του Eurogroup, αλλά και τον Ευρωπαίο Επίτροπο να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα «θαρραλέα» μέτρα που έλαβαν οι δύο χώρες.

Eurogroup: Συνέντευξη Τύπου X. Φαν Ρομπέι

Συνέντευξη Τύπου X. Φαν Ρομπέι

Υπογράμμισαν, ωστόσο, την ανάγκη να γίνουν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημοσιονομικής κατάστασης των δύο χωρών, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2011 και το 2012, αν διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο κ. Ρεν γνωστοποίησε ακόμη ότι την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγησή της για το κατά πόσο έχει ληφθεί αποτελεσματική δράση από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

Γιούνκερ: Κανένας λόγος ανησυχίας για την Ουγγαρία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε εκ νέου ο κ. Γιούνκερ σε ό,τι αφορά την Ουγγαρία, επαναλαμβάνοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

¶φησε, ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις Ούγγρων αξιωματούχων, καλώντας όλους τους ευρωπαίους ιθύνοντες να επιδείξουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό «λεκτική αυτοσυγκράτηση».

«Την περίοδο αυτή, επικρατεί ιδιαίτερη νευρικότητα και αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την οποία πυροδοτούν φήμες και δηλώσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου της ευρωζώνης ζητεί το ΔΝΤ

Μεταρρυθμίσεις με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου της νομισματικής ένωσης ζητεί από τις τις χώρες της ευρωζώνης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με έγγραφό του, το οποίο υποβλήθηκε τη Δευτέρα στους υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Ντ. Στρος-Καν: Καλό βήμα προς τα εμπρός ο μηχανισμός στήριξης

Ντ. Στρος-Καν: Καλό βήμα προς τα εμπρός ο μηχανισμός στήριξης.

Στο έγγραφο αυτό το Ταμείο επισημαίνει πως «η σημερινή κρίση στη ζώνη του ευρώ προκύπτει από μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες, καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανεπαρκή πρόοδο στην επιβολή της αναγκαίας πειθαρχίας και ευελιξίας που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης, και μια ανεπαρκή διακυβέρνηση της ζώνης».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «το δημοσιονομικό πλαίσιο της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για την επίτευξη της συλλογικής δημοσιονομικής ευθύνης που απαιτείται για να λειτουργεί σωστά μια νομισματική ένωση».

«Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε προς το κέντρο την ικανότητα να υιοθετούμε στόχους για τα ελλείμματα που θα δεσμεύουν τα κράτη, με βάση μια υγιή οικονομική εκτίμηση για τη θέση και τη βιωσιμότητα του χρέους κάθε χώρας, καθώς και για τις ανάγκες όλης της ζώνης», προτείνει το ΔΝΤ.

Σημειώνει, ωστόσο, πως «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα απαιτήσει την οικοδόμηση μιας συναίνεσης για την τροποποίηση των Συνθηκών, η οποία θα πάρει χρόνο».

Αναφέρεται, τέλος, στις αδυναμίες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο, όπως παρατηρεί, «δεν ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να αδράξουν την ευκαιρία, κατά τις ευνοϊκές περιόδους, για τη δημιουργία επαρκών αποθεματικών και μείωση του χρέους σε συνετά επίπεδα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα