ΔΝΤ: Αυξημένοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 11:25
UPD:15:40

Σημαντική αύξηση των κινδύνων για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και εκτιμά ότι οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική έχουν περιορισμένα περιθώρια όσον αφορά στη στήριξη της ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ναογιούκι Σινοχάρα, μιλώντας στη Σιγκαπούρη, οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες βιώνουν μια «περιορισμένη» ανάκαμψη. «Μια βασική ανησυχία είναι ότι ο χώρος για συνεχή πολιτική στήριξης έχει περιοριστεί σημαντικά και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει εκλείψει», τόνισε.

Σύμφωνα με το πρώην ανώτατο στέλεχος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομίας, καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες ανακάμπτουν με μειωμένους ρυθμούς, η Ασία θα συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης – γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως αυξημένες εισροές κεφαλαίων και κίνδυνο υπερθέρμανσης αν δεν ληφθεί η «κατάλληλη» δράση.

Σημείωσε ακόμη πως «οι αντίθετες εξελίξεις στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να αναταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο».

Ο κ. Σινοχάρα επισήμανε πάντως πως «με τους μύες της ασιατικής οικονομίας να μεγαλώνουν, οι επιλογές της πολιτικής που γίνονται στην περιοχή, θα έχουν καθοριστική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία».

Καταλήγοντας τόνισε πως σε πολλές περιοχές «όπως αναμενόταν», η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η αστάθεια των συνδεδεμένων με αυτήν αγορών, «υπενθυμίζει ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και υπόκειται σε σοβαρούς κινδύνους».

Τρισέ: Ικανή να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών η ΕΚΤ

Την βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συγκρατήσει τον πληθωρισμό υπογράμμισε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σήμερα στην τελετή απονομής του ιδρύματος Feri.

«Έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο Τρισέ, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι η ΕΚΤ διαθέτει πλήρη καθεστωτική ανεξαρτησία της δίνει αξιοπιστία στην αναζήτηση της σταθερότητας των τιμών.

Οι πολίτες της ευρωζώνης μπορούν να βασίζονται στην ΕΚΤ για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών τα επόμενα χρόνια, διαβεβαίωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα