Κατάργηση του short-selling ζητούν Σαρκοζί, Μέρκελ

Επιστολή των δύο ηγετών στην Κομισιόν
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 09:40
UPD:15:06

Κατάργηση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short-selling) σε μέρος ή το σύνολο των μετοχών και σε κάποιες συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (CDS) ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ.

Σε κοινή δισέλιδη επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να επισπεύσει τις πρωτοβουλίες για την εποπτεία των αγορών αυτών και να παρουσιάσει πιθανά μέτρα τον Ιούλιο.

«Από τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευθεί ομόφωνα να μην αφήσει καμία αγορά, κανένα προϊόν, κανέναν δρώντα ή περιοχή εκτός ρυθμιστικού πλαισίου ή εποπτείας, η επιστροφή της μεγάλης αστάθειας στις αγορές καθιστά αναγκαίο να αξιολογηθούν συγκεκριμένες χρηματοοικονομικές μέθοδοι και συγκεκριμένα προϊόντα όπως οι ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις και τα CDS», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Τονίζουν ακόμη πως θα πρέπει να βελτιωθεί η διαφάνεια του short-selling σε μετοχές και ομόλογα – και ειδικά στα κρατικά ομόλογα.

Χαιρετίζει την πρόταση η Κομισιόν

Την κοινή επιστολή Σαρκοζί – Μέρκελ καλωσόρισε η Κομισιόν επισημαίνοντας πως θέλει το ίδιο. «Καλωσορίζουμε την επιστολή, καθώς δίνει ώθηση στην ταχεία υιοθέτησης της μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής ¶ρενκιλντε Χάνσεν.

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική δυναμική που εκφράζεται στην επιστολή θα μεταφραστεί στην ταχεία υιοθέτηση των προτάσεών μας», πρόσθεσε και γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή βρίσκεται στα τελικά στάδια.

«Έχουμε δει διιστάμενες απόψεις από κράτη μέλη ... και χρειαζόμαστε μια συνεπή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα», κατέληξε η εκπρόσωπος.

Πηγές: Bloomberg, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα